Remény a vesekárosodásban szenvedő cukorbetegeknek

Az eredményekről az Amerikai Diabetes Társaság 2011. évi tudományos konferenciáján számoltak be a szakértők. Az új, naponta egyszer szedendő antidiabetikum hatásos, biztonságos és jól tolerálható. A korábbi hasonló terápiákkal ellentétben a bélcsatornán keresztül távozik a szervezetből, így nem terheli a vesét és a májat.

Az új gyógyszer önmagában és más – a cukorbetegség kezelésére szokásosan alkalmazott – gyógyszerekkel kombinálva is hatásos. Olyan betegek esetében is eredményes, akiknél a diéta és a testmozgás nem elegendő, vagy a jelenlegi kezelés nem biztosít megfelelő vércukorszintet. A 2-es típusú diabéteszhez gyakran társuló vese- illetve májkárosodás jelentős mértékben korlátozza a választható antidiabetikumok körét – ezen betegek számára is megoldást jelent az új készítmény, amely károsodott vese- illetve májfunkció esetén is dózismódosítás nélkül alkalmazható.

A vizsgálatok alátámasztották, hogy az új gyógyszer hatékonyan csökkenti a HbA1c szintet, nem okoz súlygyarapodást és nem növeli a hipoglikémia kockázatát, emellett mérsékli a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.

A 2-es típusú diabétesz világszerte riasztó ütemben terjed: a cukorbetegség becslések szerint 285 millió embert érint, akiknek 90%-a 2-es típusú diabéteszben szenved. Becslések szerint Magyarországon mintegy 1,1 millió cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

Az új, 2-es típusú diabéteszeseknek adható készítmény jelenleg európai törzskönyvezésre vár. Amennyiben az Európai Bizottság elfogadja az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását, ez lesz az első DPP-4 gátló, amely beszűkült vese- vagy májműködésű betegek kezelésekor is változatlan dózisban adható. A kezelés már számos országban – többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban – elérhető a betegek számára, s új terápiás lehetőséget jelent a vesekárosodott cukorbetegek kezelésében.