Remény a petefészekrák korai felismerésére

A petefészekrák nehezen ismerhető fel a korai stádiumban, ami azt jelenti, hogy egész addig nem okoz tüneteket, míg már sajnos nagyon nehéz kezelni. Egy rákkutatási alapítvány szerint a korai eredmények bíztatók, de további kutatásokra van szükség. A kutatást a chicagoi Rush Egyetem kórházában végezték el. 109 meddő, 28 petefészekrákos, 24 jóindulatú daganattal küzdő és 152 egészséges nőt vizsgáltak a mesothelin antitestjeire. Ez az anyag a rákosan elfajult petefészek-sejtek felszínén található. A kutatásról a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című folyóirat számolt be.

Az antitesteket kimutatták a rákos és meddő nők nagy többségénél, míg az egészséges és jóindulatú tumoros elváltozásban szenvedő nőknél nem. A kutatás vezetője, Dr Judith Luborsky elmondta: ”A felfedezés kiemelkedő fontosságú, mert a jelenlegi tesztek nem képesek korai stádiumban kimutatni a petefészekrákot, emiatt olyan magas ennek a daganatfajtának a halálozási rátája.”

Laura McCallum, a Brit Rákkutatás tudományos információs munkatársa szerint: ”A kezdeti eredmények érdekesek, de további tanulmányokat kell végezni, több nő bevonásával annak igazolására, hogy ez a molekula valóban segíti a diagnózist. A betegség korai megállapítása az egyik legígéretesebb útja annak, hogy megelőzzük a halálozást. A tudósok, köztük mi is folytatjuk az új és fejlett diagnosztikai módszerek kifejlesztését, hogy ezzel is hozzájáruljunk a nők túlélési esélyeinek javításához.”