Régi-új gyógyszerek szívinfarktus kezelésére

Eredményeik – mivel a felhasznált gyógyszereket az orvostudomány biztonsággal használja más területeken – akár hamarosan megváltoztathatják a szívinfarktus sürgősségi ellátását. A csökkent vérátáramlás miatti ischémia számos szervben okozhat súlyos problémákat, mivel következtében a sejtek, szövetek elpusztulnak, kezdte a magyarázatot Dr. Peter J. Gruber a Pennsylvaniai Orvostudományi Egyetem szívsebésze. Dr. Gruberék azokat az enzimeket vették célba vizsgálatukkal, melyek a sejtek ischémiára adott válaszát befolyásolják. Az eredmények a Kísérletes Biológusok Amerikai Társaságainak Szövetsége által kiadott folyóirat internetes számában olvashatók.

A kutatók az úgynevezett hiszton-deacetiláz-gátlókat tanulmányozták, melyek megváltoztatják a DNS becsomagolódását a sejtekben, illetve más fehérjékre is hatással vannak. Mivel más tudósok már kimutatták, hogy a hiszton-deacetiláz-gátlók csökkentik az ischémiás sérülést az agyban, Gruberék szívkárosodást elszenvedett egerekben próbálták ki a gyógyszereket. A gyógyszercsoportnak már több tagja is forgalomban van, a betegek jól tűrik őket. Daganatok ellen és epilepszia kezelésére használják ezeket a szereket.

„Szignifikáns és drámai eredményeket kaptunk” – nyilatkozta Gruber. „A hiszton-deacetiláz-gátlók csökkentették a szövetkárosodás területét, még akkor is, ha csak egy órával az ischémiás eseményt követően adták be a gyógyszert az állatoknak.” A szívizominfarktus nagysága – az elzárt véráramlás miatt elhalt szövetek területe – felére csökkent. A gyógyszerek hatásának alapja, hogy blokkolják azokat a genetikai útvonalakat, melyek az ischémiás eredetű sejthalál és fokozott érátjárhatóság kialakulásáért felelősek. Sikerült azonosítani egy speciális molekulát, a HDAC4-et is, mely a hiszton-deacetiláz-gátlók közül a legnagyobb szerepet játssza az ischémiára adott sejtválaszban. Mivel Gruberék vizsgálatában a kezelés még az érelzáródás után is hatékonynak bizonyult, elképzelhető, hogy idővel a hiszton-deacetiláz-gátlók bekerülhetnek a szívinfarktus kezelésére ajánlott gyógyszerek közé. Másik felhasználási területük a nyitott szívműtétek alatti szövetvédelem lehet.