Rákot okozhat a menopauza utáni hínárfogyasztás

A 14 éven át tartó kutatásba közel 53 000 japán nőt vontak be a 40-69 éves korosztályból. 134 pajzsmirigyrákos esetet regisztráltak közülük, ebből 113 volt a papilláris karcinóma, a betegség egyik gyakori típusa. Akik naponta fogyasztottak a vízi növényből, azoknál 1,7-szer gyakrabban fordult elő ez a daganat, mint azoknál, akik csak hetente maximum két alkalommal. A változókoron már túlesett nőknél 3,8-szor nagyobb lett az esélye a ráknak.

A hínár közkedvelt csemege Japánban. ”A hínárevés tisztán látható összefüggést mutat a papilláris karcinóma kockázatának növekedésével” – olvasható az amerikai Nemzeti Rákközpont és a Nemzeti Környezettanulmányi Intézet kutatási anyagában. Az nem derült ki világosan, hogy a menopauza után miért figyeltek meg több rákos esetet, de talán kapcsolatban lehet a hínár jódtartalmával. Az eredmények a European Journal of Cancer Prevention című folyóiratban jelent meg.

A japán nők esetében a veszély különösen magas a rendszeres – sőt, időnként túlzott – hínárfogyasztás miatt, amiből jódbevitelük mintegy 80 százaléka származik. A felmérésből nem derült ki, hogy mennyi hínárt ettek meg a résztvevők 1993 és 2007 között.