Rákmegelőzés a petefészek eltávolításával

A kutatók szerint a petefészekrák ultrahanggal és vérvizsgálattal történő szűrése megbízhatatlan, ezért azok, akiknek családi kórtörténetében előfordult a betegség, fontolóra kellene venniük a műtétet, hogy ezzel csökkentsék a daganat kialakulásának kockázatát. A beavatkozásra a középkorú, szülésen túlesett nők a legalkalmasabbak, mivel a petefészek eltávolítása megindítja a menopauzát, fiatalokban pedig szívproblémákat és a csontok törékenységét okozhatja.

Gareth Evans, a Manchesteri Egyetem professzora szerint a szűrés jelenleg megbízhatatlan. Az érintett nőknek a szülések után, 40 éves életkorukon túljutva fontolóra kellene venniük a petefészek eltávolítását. A professzor azt is elmondta, hogy ez egy egyszerű beavatkozás, és ha valaki már túl van a menopauzán, nem fog hőhullámokat és egyéb tüneteket okozni. Ha valakinek 85 év a várható élettartama, a petefészekrák megjelenésével akár 25 évet is veszíthet a beteg, és a rák megjelenése után akár egy éven belül meghalhat.

A betegség leggyakoribb formája az emlőrák. Magyarországon évente 7500 új eset fordul elő, a petefészekrák pedig a nőkben előforduló rákos megbetegedések mintegy 5 százalékát teszi ki. Körülbelül minden 4-500. nő rendelkezik a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkkal, amelyek az emlő- és a petefészekrák megnövekedett kockázatának teszik ki őket.

Evans professzor szerint amennyiben a családi kórtörténetükben előfordul a betegség, genetikai szűrővizsgálatot kérhetnek orvosuktól, hogy megállapítsák, rájuk is leselkedik-e a betegség kialakulásának kockázata. Azoknak, akiket a magas kockázatú csoportba soroltak, és elmúltak negyven évesek, érdemes fontolóra venniük a petefészek eltávolítását.