Rákellenes hatású a Sorafenib és a K-vitamin

A két kutatás eredményei az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) Denverben megtartott 100. Éves Találkozóján 2009-ben kerültek előadásra.

A K1- vagy a K2-vitamin és a sorafenib (Nexavar) önállóan is mutatnak humán ráksejtek növekedését gátló hatást az extracelluláris jel által szabályozott kináz (ERK) útvonal gátlásával – derült ki Dr. Brian Carr Ph.D., orvosi onkológus professzortól (Thomas Jefferson Orvostudományi Egyetem). Az ERK jelentős szerepet játszik a ráksejtek növekedésében.

Noha a sorafenib hatékonyságát már bebizonyították – a hepatocelluláris carcinomában (HCC, más néven primer májrák) szenvedő betegek túlélési idejét meghosszabbítja – a szert szedők 20 százalékánál kéz-láb szindróma lakul ki mellékhatásként. Dr. Carr szerint tipikusan fájdalmas sebek jelennek meg a páciensek talpán, amely járásképtelenséghez is vezethet. Jelentős fáradtságérzet és testsúly csökkenés is jelentkezik a betegek 30 százalékánál.

A hasnyálmirigyrák kutatás során Dr. Carr és munkatársai K-vitamint sorafenibbel kombinálva juttattak hasnyálmirigy sejtvonalakba. Minden kombináció gátolta a sejtnövekedést, serkentette a sejthalált és csökkentette az EK expressziót. Azt találták, hogy a sorafenib K-vitaminnal való kombinálásával a sorafenib ráksejt növekedést gátló hatásának eléréséhez elegendő volt a korábbi dózis csupán fele is. Ez a dózis önmagában hatástalan volt.

„Nagyon kevés szernek van hasnyálmirigyrák ellenes aktivitása.” – közölte Dr. Carr. „A sorafenib és K-vitamin kombinációjának egyik vonzóereje, hogy már mindkét szert elfogadták emberi alkalmazásra. A K-vitaminnak emellett nincs ismert felnőttkori toxicitása, és úgy tűnik, fokozza a sorafenib hatásait, amelyet így alacsonyabb, kevésbé toxikus dózisban lehet alkalmazni.”

A második vizsgálatban a K1-vitamin szintén fokozta a sorafenib hatásait a HCC-re. A sorafenib a HCCre adott, az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság (FDA) által jóváhagyott terápiás szer. A HCC általában májcirrhozis talaján fejlődik ki, amely rosszul tolerálja a hagyományos kemoterápiát. A kutatók korábban kimutatták, hogy a K-vitamin önállóan csupán kismértékben gátolja a HCC növekedését. Ebben a vizsgálatban felismerték, hogy a kombináció gátolja a HCC növekedését, serkenti a sejthalált és csökkenti az ERK expressziót.

„Számos páciensnek meg kell szakítania a sorafenib kezelést a súlyos mellékhatások miatt.” – közölte Dr. Carr. „Ha csökkenthetjük a dózist, több páciens csinálhatná végig a kezelést.”

Ezek az adatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogyan lenne megelőzhető a gyógyszerkombináció segítségével a HCC kialakulása az arra nagy kockázattal bírók esetében. Ebbe a populációba tartozik a májcirrhozis, illetve a korábban HCC miatti műtéten átesettek. Dr. Carr szerint a HCC újra kialakulása egy műtét után 40 százalék.