Pulzáló tapasszal a vérrögök ellen

Az ideg néhány másodpercenként kap ingereket, akár 30 órán keresztül is (ennyi ideig bírja az akkumulátor) így mikroösszehúzódások jönnek létre, mely biztosítja a megfelelő vérkeringést. A vér így nem gyülemlik fel a lábszárban, ez felel ugyanis a veszélyes vérrögképződésért, ami a becslések szerint mintegy 25 ezer ember életét követeli évente az Egyesült Királyságban. A DVT a vénában létrejövő vérrög, leggyakrabban a lábban fordul elő, főként hosszabb, mozgásmentesen töltött időszak után. Sokszor alakul ki egy óránál tovább tartó műtétek szövődményeként. Járás közben a lábfejre nehezedő nyomás és az izmok összehúzódása segíti a vér visszaáramlását a szívhez. Ennek hiányában a vér a lábakban panghat, mely rögösödést okozhat. Ha egy rög leszakad, a tüdő apró hajszálereibe jutva halálos embóliához vezethet.

A DVT megelőzésére a nagyműtéten átesett betegek vérhígító gyógyszert kapnak, lábukat pedig kompressziós pólyával tekerik be, mely összenyomja az ereket. Sajnos ezeknek az eljárásoknak is megvannak a hátulütői. A vérhígítók fokozzák a  vérzések kockázatát, a kötés kényelmetlen lehet. A Geko névre keresztelt új eszköz viszont eldobható, akkumulátorral üzemel és nem nagyobb egy karóránál. A brit Sky Orvostechnológiai cég fejlesztette ki és úgy néz ki, mint egy tapaszba oltott karóra. Az óralap-szerű kerek lap az egyik végén tartalmazza az akkumulátort és a kapcsológombot. Ide csatlakozik be a két elektróda, mely végighúzódik az eszközön. Használat előtt le kell húzni róla a védőfóliát, mely alatt ragadós zseléréteg húzódik. Ez nemcsak a rögzítést segíti, de jobban vezeti az áramot is. Az impulzusok összehúzzák az ereket, így a vér visszajut a szívbe, ahelyett, hogy a lábszár területén maradna. Kívülről is ellenőrizhető, hogy megfelelően működik-e, mert az izmok láthatóan megfeszülnek. Ezt a beteg is érzi, de egyáltalán nem fájdalmas.

A St Bartholomew Kórház kutatásában 30 egészséges ember vett részt. A tapasz felhelyezését követően 25-szörösére fokozódott a vérkeringés a lábszárban. Beverly Hunt professzor, a Lifeblood Alapítvány orvosigazgatója szerint a Geko egy érdekes módszer, de még nem áll rendelkezésre elegendő klinikai adat, mely igazolhatná, hogy jobb a jelenleg alkalmazott terápiáknál. ”Fokozza a láb keringését, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ettől kevesebb vérrög keletkezik. Legalább 5000 beteget kellene bevonni és kiszámítani a DVT-s esetek arányát.”