Pulzáló tapasszal a vérrögök ellen

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az ideg néhány másodpercenként kap ingereket, akár 30 órán keresztül is (ennyi ideig bírja az akkumulátor) így mikroösszehúzódások jönnek létre, mely biztosítja a megfelelő vérkeringést. A vér így nem gyülemlik fel a lábszárban, ez felel ugyanis a veszélyes vérrögképződésért, ami a becslések szerint mintegy 25 ezer ember életét követeli évente az Egyesült Királyságban. A DVT a vénában létrejövő vérrög, leggyakrabban a lábban fordul elő, főként hosszabb, mozgásmentesen töltött időszak után. Sokszor alakul ki egy óránál tovább tartó műtétek szövődményeként. Járás közben a lábfejre nehezedő nyomás és az izmok összehúzódása segíti a vér visszaáramlását a szívhez. Ennek hiányában a vér a lábakban panghat, mely rögösödést okozhat. Ha egy rög leszakad, a tüdő apró hajszálereibe jutva halálos embóliához vezethet.

A DVT megelőzésére a nagyműtéten átesett betegek vérhígító gyógyszert kapnak, lábukat pedig kompressziós pólyával tekerik be, mely összenyomja az ereket. Sajnos ezeknek az eljárásoknak is megvannak a hátulütői. A vérhígítók fokozzák a  vérzések kockázatát, a kötés kényelmetlen lehet. A Geko névre keresztelt új eszköz viszont eldobható, akkumulátorral üzemel és nem nagyobb egy karóránál. A brit Sky Orvostechnológiai cég fejlesztette ki és úgy néz ki, mint egy tapaszba oltott karóra. Az óralap-szerű kerek lap az egyik végén tartalmazza az akkumulátort és a kapcsológombot. Ide csatlakozik be a két elektróda, mely végighúzódik az eszközön. Használat előtt le kell húzni róla a védőfóliát, mely alatt ragadós zseléréteg húzódik. Ez nemcsak a rögzítést segíti, de jobban vezeti az áramot is. Az impulzusok összehúzzák az ereket, így a vér visszajut a szívbe, ahelyett, hogy a lábszár területén maradna. Kívülről is ellenőrizhető, hogy megfelelően működik-e, mert az izmok láthatóan megfeszülnek. Ezt a beteg is érzi, de egyáltalán nem fájdalmas.

A St Bartholomew Kórház kutatásában 30 egészséges ember vett részt. A tapasz felhelyezését követően 25-szörösére fokozódott a vérkeringés a lábszárban. Beverly Hunt professzor, a Lifeblood Alapítvány orvosigazgatója szerint a Geko egy érdekes módszer, de még nem áll rendelkezésre elegendő klinikai adat, mely igazolhatná, hogy jobb a jelenleg alkalmazott terápiáknál. ”Fokozza a láb keringését, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ettől kevesebb vérrög keletkezik. Legalább 5000 beteget kellene bevonni és kiszámítani a DVT-s esetek arányát.”