Pszichoterápia a hőhullámok ellen

Amint arról Myra Hunter, a kutatás vezetője, a londoni King’s College Pszichiátriai Intézetének professzora beszámolt, a fenti tünetek igen zavaróak lehetnek, gyakran az éjszakai nyugodt alvást is meggátolják, és a mellrákot leküzdött nők esetében azért különösen nagy a gond, mert náluk a sokaknál jól működő hormonkezelést sem lehet bevetni ilyen esetekben.

A The Lancet Oncology című lapban megjelent tanulmányból azonban kiderül, hogy kognitív viselkedésterápiával hat hónap alatt felére lehet csökkenteni a kellemetlen tüneteket, melyek a mellrákkezelésen átesettek 65-86 százalékát érintik. Hunter professzor beszámolt róla, hogy a kísérletben résztvevő nők igen sok tünettel rendelkeztek, melyek következtében eléggé alacsony életminőségről számoltak be.

A 96 mellkrákkal kezelt nőt két csoportra osztották, egy részüket hagyományos módon kezelték, a többieket pedig a pszichoterápiás módszerrel. Utóbbiak hat héten át hetente egy kilencvenperces beszélgetésen vettek részt, mely során légzési és viselkedési stratégiákat tanítottak nekik, illetve csoportbeszélgetésekkel, prezentációkkal és házi feladatokkal is támogatták őket. Megtanulták, hogyan kezeljék a stresszes helyzeteket, hogyan oldják szorongásaikat.

A vizsgálat végén összehasonlították a két csoport tagjait, és megállapították, hogy a kognitív viselkedésterápiával kezelt páciensek jóval nagyobb arányban győzték le hőhullámaikat, éjszakai izzadásukat és egyéb kellemetlen tüneteiket, mint azok, akik csak a hagyományos kezelést kapták. Előbbiek kedélyállapota, alvás- és életminősége is nagyban javult.

Holly Prigerson, a bostoni Dana-Farber Onkológiai Intézet munkatársa úgy véli, a fenti kezelési módot minden menopauzával küzdő nő számára csak ajánlani lehet, mert nagy valószínűséggel náluk is hasonló sikerrel csökkentené a kellemetlen tüneteket.