Protonterápiával a prosztatarák ellen

Az első tanulmányhoz a Floridai Egyetem kutatói prospektív vizsgálatot végeztek 211, a prosztatarák alacsony, közepes és magas kockázatának kitett férfi részvételével. A férfiakat protonterápiával, a külső sugárkezelés egy specializált típusával kezelték. Az eljárásban röntgensugarak helyett protonokat használnak fel. A kutatók Nancy Mendenhall vezetésével arról számoltak be a kétéves utánkövetés végén, hogy a kezelés hatékonynak bizonyult, és a gyomor-bélrendszeri illetve húgy- és ivarszervi mellékhatások általában minimálisak.

A második tanulmány során a bostoni Massachusetts Általános Kórház, a Loma Linda Egyetem és a philadelphiai Radiation Therapy Oncology Group kutatói vizsgálatukban a nagy dózisú, röntgensugarak és protonok kombinációjával végzett külső sugaras terápiát hasonlították össze a brachiterápiával (implantációs irradiáció). Három év alatt 196 beteg részesült külső besugárzásban. Adataikat 203 hasonló állapotú férfiéval vetették össze, akik ugyanebben az időszakban brachiterápiában részesültek. A kutatók ezt követően összehasonlították a biokémiai hibaarányokat (a rák kiújulásának gyakoriságát), és meghatározták, ugyanakkora volt-e a kiújulás aránya a proton/foton terápiában részesülő férfiak esetében, mint a brachiterápiában részesültekben.

John J Coen, a Massachusetts Általános Kórház onkológusa elmondta, hogy a prosztatarákban szenvedő férfiak számára a proton/foton terápia és a brachiterápia egyaránt hatékony kezelés, hasonló kiújulási aránnyal. Az adatok alapján a betegségben szenvedők szabadon választhatnak a kezelések közül az életminőséggel kapcsolatos aggályaik alapján, és nem kell félniük attól, hogy rontják gyógyulási esélyeiket.