Petrezselyemmel és zellerrel a mellrák ellen

Salman Hyder, az Állatorvosi Szakkollégium és a Dalton Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának professzora emlőrákos patkányokat kezelt apigeninnel, ami a petrezselyem és más növényi termékek egyik alkotóeleme. Ezeknél az állatoknál kevesebb daganat alakult ki, és jelentősen később is kezdődött a tumoros elfajulás. Hyder szerint a felfedezés jelentős lehet a hormonpótló terápiában részesülő nők szempontjából. ”Az Egyesült Államokban 6-10 millió nő kap ilyen kezelést. Tudjuk, hogy az ehhez használt szintetikus hormonok egy része felgyorsítja a mellrák kialakulását. A tanulmányunk során a patkányoknak ugyanezt a medroxyprogeszteron (MPA) nevű mesterséges progesztint adtuk be.”

Mikor az MPA hatására a mellben daganatsejtek keletkeznek, új vérerek képződését serkentik a tumoron belül, hogy azt tápanyaggal lássák el a növekedéshez és osztódáshoz. Hyder felfedezte, hogy az apigenin gátolja az új vérerek képződését, így késlelteti, vagy akár meg is állíthatja a daganat kifejlődését, továbbá a daganatok számát is csökkenti. Ugyanakkor az összetevő nem állítja meg a daganatsejtek kezdeti kialakulását. Az apigenin legnagyobb mennyiségben a petrezselyemben és a zellerben található meg, de tartalmazza az alma, a narancs, a diófélék és más növények is. Bár nem szívódik fel teljes egészében a véráramba, így nem lehet biztosan megállapítani, mennyi lenne a kívánatos fogyasztandó mennyiség.”Emberekre nézve nem áll még rendelkezésre pontos adagolás. Úgy tűnik azonban, hogy egy minimális mennyiség szükséges a mellrák megjelenésének késleltetése miatt, mely rosszabbodhat az MPA miatt. Talán jó ötlet minden nap beiktatni a petrezselymet és a gyümölcsöket is az étrendbe, hogy a szükséges adagot biztosítsuk. Sok táplálékkiegészítőben is megtalálható ez az anyag. Természetesen minden drasztikus étrendi és életmódbeli változás előtt konzultálni kell a kezelőorvossal.” – mondta Hyder.

A tanulmánysorozat következő lépése humán klinikai kísérletekre is ki fog terjedni, hogy meghatározzák a megfelelő adagolást. Hyder úgy véli, ezek fontosak az esetlegesen felmerülő egészségügyi és biztonsági kérdések tisztázására.