Oxidánsok segítik az egészséges vérnyomás fenntartását

A Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányban Dr. Philip Eaton azt írja, hogy az oxidánsok elektronokat ”lopnak” más molekuláktól egy kémiai reakció során, ami segít a magas vérnyomás megelőzésében.

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyek az egyik fehérje, a protein-kináz G génmutációjával rendelkeztek, ez az enzim a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet. Kimutatták, hogy a mutációval rendelkező egerekben azért alakult ki magas vérnyomás, mert a protein-kináz G nem volt képes normális módon érzékelni az oxidánsokat. A mutáció nagyon kicsi, éppen csak ahhoz elég, hogy egy atomot megváltoztasson a protein-kináz G-ben, ahhoz azonban nem elegendő, hogy leállítsa a működését.

Dr. Philip Eaton elmondta, a kutatás újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy új megközelítésben érdemes szemlélni az oxidánsokat. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy egészséges sejtekben termelődnek, ahol létfontosságú szabályozó funkciót látnak el. Most, hogy egészségesekben kimutatták az oxidánsok szerepét a vérnyomás csökkentésében, azt a logikus következtetést lehet levonni, hogy a magas vérnyomás bizonyos esetekben azért alakulhat ki, mert ez az útvonal nem működik megfelelően.