Óvatosan a szívgyógyszerekkel, vérzést okozhat

A kutatók összesen 78 084 beteg adatait elemezték a veteránok adatbázisából, az életkor 60 és 99 év közé esett, 30 százalékuknak írtak fel úgynevezett komplex antitrombotikus kezelést (kettes vagy hármas gyógyszerkombinációkat) 2003 januárja és 2006 szeptembere között. A kombinációk lehettek alvadásgátló-vérlemezkegátló (ACAP), aszpirin-vérlemezkegátló (ASAP), aszpirin-alvadásgátló (ASAC) vagy aszpirin-alvadásgátló-vérlemezkegátló (TRIP).

Egy év elteltével 1061 betegnél lépett fel felső gasztrointesztinális (garatban, nyelőcsőben, gyomorban) esemény, vérzés vagy perforáció, amely orvosi beavatkozást igényelt. Az ASAP és ASAC kombinációkat szedőknél két és félszer nagyobb volt az esély a vérzésre, mint a gyógyszereket nem szedőknél, a legkevesebb gond az ACAP kombinációt szedőknél jelentkezett. A legnagyobb problémát a TRIP jelentette, itt négyszer akkora volt a vérzés és a perforáció kockázata. A legmagasabb kockázatot a fiatalabb (60-69 éves) betegeknél tapasztalták, valószínűen amiatt, hogy ők nagyobb valószínűséggel szedtek TRIP kombinációt egy korábbi szívroham, magas vérnyomás, cukorbetegség és perifériás érbetegség miatt.

„Az a tény, hogy a hármas kezelést írják fel a leggyakrabban a fiataloknak azt mutatja, hogy változik a kardiológiai kezelés” – mondta el Dr. Neena S. Abraham, a Michael E. DeBakey Veteránegészségügyi Központ és a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője. „A megfigyelt felső gasztrointesztinális események kockázatának változása azt mutatja, hogy rövid távon a komplex antitrombotikus terápia esetében a kockázat/haszon kedvezőtlenül alakul.” Ezért Abraham azt javasolja, minden beteg esetében egyénileg kell mérlegelni ezt a kockázat/haszon arányt.