Óvatosan a rákgyógyszerekkel

A Journal of the National Cancer Institute április 18-án megjelent számában arról számolt be egy kutatócsoport, hogy az említett mellékhatások hatástalaníthatják a rák ellenes készítményt, és súlyos károsodást vagy akár halált is okozhatnak.

A torontói Princess Margaret Kórházban dolgozó kutatók tanulmányukban megjegyezték, hogy a rákos betegek nem csak az alapbetegségükre, hanem az arra szedett gyógyszerek mellékhatásaira és egyéb másodlagos betegségek kezelésére is szednek készítményeket.

A vizsgálat során 405 rákos beteget kértek meg, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amellyel felmérték, hogy a megelőző 4 hétben milyen gyógyszereket szedtek. A kutatók ezután egy gyógyszer kölcsönhatásokat felmérő számítógépes programon végigfuttatták az adatokat, azonosították a lehetséges interakciókat és súlyosság szerint osztályozták őket.

A vizsgálat szerint majdnem a betegek harmadában fennállt valamilyen gyógyszerkölcsönhatás lehetősége, és összesen 276-féle lehetséges gyógyszerkölcsönhatást azonosítottak a betegekben.#img1#

A kölcsönhatások körülbelül 77 százaléka közepesen súlyos (komoly egészségkárosodás veszélye) és majdnem 9 százaléka volt súlyos (halálos kockázat). A kutatók felmérése szerint a betegek 8 százaléka szedett duplán gyógyszert.

A rák gyógyszerekkel leggyakrabban kölcsönhatásba lépő gyógyszerek a kumarin (syncumar – vérhígító), magas vérnyomásra felírt készítmények, az aszpirin és a görcsgátlók voltak.

„Azt javasoljuk, hogy a magas kockázatú rákbetegeknél rutinszerűen vizsgálják a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokat. A különböző gyógyszer adatbázisok kifejlesztése, a gyógyszerszedés elektronikus bevitele és a szűrő programok végigfuttatása segítséget nyújthat az orvosoknak arra, hogy azonosítsák a veszélyes gyógyszer kombinációkat és folyamatosan figyelemmel kísérhessék a nagy rizikójú kölcsönhatásokat.” – írták a szerzők.