Öt megkérdőjelezhető szűrővizsgálat

Az Egyesült Államokban nemrég vita robbant ki arról, hogy vajon mikor is kell elkezdeni a rendszeres mammográfiás szűrést. A prevenciós szakemberek azzal érvelnek, hogy 40 év helyett elég 50 évesen elkezdeni a szűrést és nem kell évente, csak kétévente járni. A szakemberek azzal érvelnek, hogy a szűrés korábbi kezdetével ritkán mentenek életet, továbbá gyakran állítanak fel téves diagnózist és végeznek el jóindulatú daganat esetén is csonkoló műtétet.

Íme öt további vizsgálat, melynek hatékonysága kérdéses:

PSA-vizsgálat: A PSA-t (prosztataspecifikus antigént) a prosztata termeli, emelkedett szintje összefügghet a prosztatarákkal. Ez a daganat a férfiak közel 20 százalékában fordul elő, azonban csak 3 százalék hal bele, mivel a daganat rendszerint nagyon lassan nő. A PSA-vizsgálat sokszor vezet túlkezeléshez és gyakoribbak emiatt a szövődmények is.

DEXA: A csont ásványianyag-tartalmának mérésére a módszer röntgensugarakat használ, azonban a mérések minden gépen más eredményt adnak. Emellett az ásványianyag-sűrűség magasabb értéke nem jelent szükségszerűen erősebb csontokat.

Teljestest-CT: A vizsgálat rendkívül költséges és rendszerint mindent megtalálnak vele, ami lényegtelen, de rossz minősége miatt a lényeges dolgokat, például egy daganatot gyakran nem mutat ki. A CT hatásos diagnosztikai eszköz, de csak hozzáértő szakember kezében, aki egy adott orvosi problémára koncentrál.

Otthoni menopauza-teszt: A házi terhességi teszthez hasonló elven működik, az FSH hormont mutatja ki a vizeletből. Ennek szintje azonban napról napra változik, főleg a változókor előtti nők esetében, így különösen veszélyes, ha egy nő ennek segítségével akarja meghatározni, szüksége van-e még védekezésre.

Otthoni Alzheimer-teszt: Ez a vizsgálat azon alapul, hogy a szaglásvesztés a betegség első tünetei közé tartozik. A szaglás zavara azonban számos más betegségben is előfordulhat, a legtöbb szaglásvesztésben szenvedőnél nem áll fenn semmilyen agyi leépülés.

Két vizsgálat, amely hasznos: Bőrünk rendszeres átvizsgálása mellett az orvosok a vastagbéltükrözést és a méhnyakszűrést ajánlják feltétlenül. Előbbi során eltávolíthatók a rákmegelőző állapotot jelző vastagbélpolipok és 50 éves kortól javasolják, míg a méhnyakszűrést 20 éves kortól vagy a nemi élet kezdetétől.

A szűrővizsgálatoknak bár vannak korlátaik, a magas kockázatú csoportokban feltétlenül szükségesek.