Öt lépés a szívbetegség megelőzéséért

Az Egyesült Államokban 58 millióan szenvednek valamilyen szívbetegségben, pedig egy kis életmódváltással és néhány egyszerű lépéssel sokat tehetnénk egészségünk érdekében, mondja Dr. Anderson:

  • Legyen tisztában az egészségügyi értékeivel! Tájékozódjon orvosánál, hogy mi a vérnyomás, a koleszterin és a trigliceridek normális szintje.
  • Kezdjen el mozogni! Napi 20-30 perc séta 50%-kal csökkenti a korai halál kockázatát. A mozgás csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a stresszt, ezen kívül jobb alvást biztosít, hangulatjavító hatása van, fejleszti a gondolkodást és megelőzi a memóriavesztést.
  • Nevessen! 15 perc nevetés felér 30 perc mozgással. A nevetésnek fájdalomcsillapító hatása van, olyan hormonokat szabadít fel az agyunkban, amitől jobb kedvünk lesz, valamint jó hatással van az erekre is.
  • A derékbőségét figyelje, ne a súlyát! A derékbőség jobban árulkodik az egészségi állapotunkról, mint a testsúlyunk, mivel a derékra lerakódott zsírréteg egyértelmű kapcsolatban áll a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint a cukorbetegség kialakulásnak is megnöveli a kockázatát.
  • Aludjon eleget! A kevés alvás megnöveli a vérnyomást és az étvágyat, stresszt és rossz közérzetet okoz, miközben lelassítja az anyagcserét és a gondolkodást.