Ösztrogén a prosztatarák kezelésében

Gail Risbridger professzor és munkatársai szerint a női nemi hormonból álló kezelést azoknál lenne érdemes alkalmazni, akiknél a hagyományos eljárástól nem várható előny. Ismert, hogy a prosztatarák függ a férfi nemi hormonoktól, emiatt a gyógyszeres, illetve a kasztrálásból álló műtétes megoldást gyakran alkalmazzák a hormonszint csökkentésére, azáltal gátolva a daganat növekedését. Az új vizsgálatok szerint az ösztrogén daganatgátló hatású, emiatt szintén fel lehetne használni a kezelés során – főként azok esetén, akiknél a már létező kezelések várható eredménye korlátozott.

A prosztatarák-sejtek felszínén két típusú ösztrogénreceptor van jelen, és a kutatás megállapította, hogy az alfa-receptor gátolja a daganatsejteket, míg a béta típus inkább elősegíti a terjedést. A hormonszabályozás problémakörére az a megfigyelés hívta fel a figyelmet, hogy a növényekből származó ösztrogén segít fenntartani a prosztata egészségét: a japánok körében, akik igen sok növényi ösztrogént fogyasztanak, alacsonyabb a prosztatarák előfordulása. Mindazonáltal a jelenséget meggyőző tudományos eszközökkel idáig nem bizonyították.

A kutatás kapcsán akár új kezelési módszerek születhetnek, azonban a Prosztatarák Konferencián elhangzó előadás szerint addig még hosszú út vezet. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a helyes életmód (testmozgás, megfelelő étkezés, dohányzás kerülése) nagymértékben hozzájárul a felépüléshez.