Összefüggést találtak a prosztatarák és az A-vitamin hiány között

A Yorki Egyetem kutatói Norman Maitland professzor vezetésével kimutatták, hogy az egyik A-vitamin származék, a retinolsav olyan változást okoz a prosztatadaganatos sejtekben, ami sokkal fogékonyabbá teszi őket a kezelésre.

”Ha valakinél alacsony az A-vitamin szintje, a daganatos őssejtek nagyobb valószínűséggel osztódnak, ha viszont több A-vitaminnal rendelkezik, könnyebb elpusztítani azokat. Fogékonyabbá teszi a daganatos sejteket a kemoterápiára” – magyarázta Maitland professzor. A brit egészségügyi hatóság tájékoztatója szerint a máj, a sajt, a tojás, az olajos halak (például makréla), a tej és a joghurt tartalmaz nagy mennyiségű A-vitamint.

Maitland professzor azt is elmondta, hogy bizonyos kezelési módszereket korábban nem megfelelően alkalmaztak a rákkezelésben, pedig kis dózisokban reális stratégiának bizonyulhatnak. Az A-vitamint például az orvosok a daganatos sejtek elpusztítására próbálták felhasználni, pedig segítségével módosítani kell a daganatos sejteket, hogy előkészítsék őket az elpusztításra.

A vitamin étrendi bevitele ugyan nem hozható összefüggésbe a prosztatarák visszaszorításával, a szakértő szerint a magas A-vitamin szinttel rendelkező betegeket könnyebb sikeresen kezelni, és az A-vitamint az étrenddel lehet a leghatékonyabban a szervezetbe juttatni.