Összefüggés lehet a szívbetegség és a prosztatarák között

A vizsgálatok során a szakemberek több mint hatezer férfin teszteltek egy új, prosztatarák ellen kifejlesztett gyógyszert, miközben mindannyiukról részletes kórtörténetet készítettek. A kísérletben résztvevők közül 547-en számoltak be korábbi szívkoszorúér-betegségről, ők általában idősebbek, túlsúlyosabbak és kevésbé egészségesek voltak az átlagnál. A betegségük 35 százalékkal növelte a prosztatarák kialakulásának esélyét, és az idő előrehaladtával ez az arány még tovább nőtt.

Jean-Alfred Thomas, a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című online lapban megjelent tanulmány szerzője kifejtette, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a szívbetegség kockázati tényezőt jelent a prosztatarák kialakulásában, az előbbinél már jól bevált életmódbeli változtatásokkal – azaz fogyással, testmozgással és egészséges étrenddel – fel lehet venni a harcot az utóbbi betegség ellen is.

Az Egyesült Államokban több felnőtt hal meg szívkoszorúér-betegségben, mint bármilyen más okból kifolyólag, a háttérben gyakran a túlsúly, a magas vérnyomás illetve koleszterinszint, a dohányzás vagy a cukorbetegség állnak. A prosztatarák hasonlóan veszélyes, az Egyesült Államokban a férfiak között ez a második leghalálosabb rákfajta a tüdőrák után.