Összefüggés a vízfogyasztás és a húgyhólyagrák kockázata között

Az elfogyasztott folyadék mennyiségét az egyes italtípusokra (víz, tea, kávé, alkoholos italok, tej, gyümölcs- és zöldséglevek, forró csokoládé, üdítők) vonatkozó részletességgel is felmérték.

A vizsgálat eredménye szerint a napi összes elfogyasztott folyadékmennyiség nem volt hatással a hólyagrák kialakulásának kockázatára. Ami viszont enyhén kockázatot csökkentő tényezőnek bizonyult, az a naponta elfogyasztott vízmennyiség volt. Ez a védő hatás főként a napi legalább hatpohárnyi vizet elkortyolók, illetve a nők esetében volt kifejezett.

A hólyagrák kialakulását befolyásoló tényezőként még a vizeletürítés gyakorisága merült fel. A gyakori, naponta legalább hat alkalommal történő vizeletürítés a kockázatot csökkentő tényezőként szerepelt, de a toalett ennél ritkább látogatása nem jelentkezett rizikócsökkentő faktorként.

Ha szeretnénk tehát megőrizni vesénk és hólyagunk egészségét, csökkenteni a különböző anyagcseretermékek kiválasztását végző fontos szerv rosszindulatú betegségének kockázatát, akkor különösen fontos nem csupán a rendszeres és bőséges (naponta legalább 6-8 pohárnyi) folyadékfogyasztás, hanem a gyakori mosdólátogatás is.

Az eredeti közlemény az International Journal of Cancer c. szaklapban jelent meg.