Összefügg az ösztrogénszint a hirtelen szívhalállal

Hirtelen szívmegállás akkor következik be, amikor a szívverés hirtelen és váratlanul leáll. Magyarországon a hirtelen szívhalál mintegy 20-25 ezer ember halálát okozza évente.

Az amerikai Szívritmus Társaság denveri éves konferenciáján bemutatott kutatás során olyan portlandi lakosok adatait elemezték, akiknél hirtelen szívmegállást vagy koszorúér-betegséget állapítottak meg. A halál illetve az orvosi vizsgálat idején vett plazma vizsgálata azt mutatta, hogy mindkét csoport tagjai a gyakori kardiológiai kockázatok, például a diabétesz, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint hasonló arányával rendelkeztek.

A tesztoszteron szintje azonban sokkal alacsonyabb volt a férfiak, és enyhén magasabb volt a nők körében az elhalálozottak csoportjában, mint a koszorúér-betegek esetében. A kutatók azt is kimutatták, hogy az ösztrogénszint a hirtelen szívmegállást szenvedettek esetében sokkal magasabb volt, és a tesztoszteron-ösztrogén arány alacsonyabb volt a férfiak és a nők esetében egyaránt ebben a csoportban.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést a magasabb ösztrogénszint és a hirtelen szívhalál között. Az eredmények azonban segíthetnek az olyan betegek azonosításában, akik a hirtelen szívmegállás és a halálozás magas kockázatának vannak kitéve.