Összefügg a kártevőirtók használata és a gyermekkori leukémia

„Vizsgálatunkban akut limfoblasztos leukémiában (ALL) szenvedő gyermekek és édesanyjuk vizeletmintáit hasonlítottuk össze egészséges gyermekek és anyjuk mintáival” – mondta el Offie Soldin epidemiológus, a Therapeutic Drug Monitoring folyóirat augusztusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője. „A leukémiában érintett anya-gyermek párosnál gyakrabban találtunk magas háztartási kártevőirtó-szintet. Nem szabad úgy gondolnunk, hogy a kártevőirtók okozták a leukémiát, de az eredményeink arra utalnak, hogy ebben a témában további kutatásokra van még szükség.”

2005 januárja és 2008 januárja között a kutatók 41 ALL-ben szenvedő és 41 egészséges anya-gyermek párt vizsgáltak. A kártevőirtószereket a résztvevők több, mint felénél megtalálták a vizeletben, azonban két organikus foszfát-metabolit, a dietiltiofoszfát (DETP) és a diettilditiofoszfát (DEDTP) szintje „magasabb volt az ALL-es gyermekekben”.

A kártevőirtó szerek mindenhol jelen vannak a környezetben és a bőrön vagy a légutakon keresztül könnyen felszívódnak. A résztvevőktől felvették a családi kórtörténetet, továbbá kikérdezték őket otthonukról és a környékről, étrendjükről, a dohányzásról és a kártevőirtók használatáról. Az ALL-ben szenvedő gyermekek édesanyjának 33 százaléka állította, hogy használ kártevőirtó szereket otthonukban, míg az egészséges gyermekek esetében ez 14 százalék volt.

„Tudjuk, hogy a kártevőirtó szerek, mint a sprayk, csíkok, vagy ‘bombák’ legalább a háztartások 85 százalékában jelen vannak, azonban nyilvánvaló, hogy az ezekben az otthonokban élő gyermekek nem mindegyikénél alakul ki daganat” – magyarázta Soldin.

Korábbi vizsgálatok, amelyeket részben az ilyen szereket gyakran használó mezőgazdasági vidékeken végeztek, kimutatták, hogy a kártevők irtására használt szerek összefüggést mutatnak a gyermekkori tumorokkal, azonban ez az első olyan tanulmány, amely kapcsolatot ábrázol a háztartásban használatos kártevőirtók és a betegség között, írták a szerzők. Az ALL jellemzően három-hét éves korú gyermekeket érint.