Összefügg a cukorbetegség az éhínséggel

Stefan Thurner, a Santa Fe Intézet külsős munkatársa kollegái segítségével és egy 8 milliós osztrák orvosi adatbázist felhasználva az 1917 és 2007 között születettek körében vizsgálta meg a cukorbetegség előfordulási arányát. 2006-ban és 2007-ben a vizsgáltak közül 325 000-en részesültek diabétesz-kezelésben.

Az eredmények szerint Ausztria bizonyos területein duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulása azoknál, akik a három nagyobb éhínséggel járó időszakban születettek. Ezzel szemben a kiemelten veszélyeztetett régiókhoz képest a diabétesz előfordulása szinte jelentéktelen volt az éhínség által kevésbé érintett területeken.

A tudósok szerint az éhínség idején születettek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegség szempontjából, ami egyértelműen bizonyítja a magzati és kora csecsemőkori megfelelő táplálkozás fontosságát.

Thurner professzor, aki a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársa, a Proceeding of the National Academy of Sciences című tudományos lapban publikálta kutatási eredményeit.