Összefügg a B-vitamin és a cukorbetegek veseműködése

A cukorbetegek a veseműködés romlásán kívül nagyobb arányban voltak érintettek szívrohamban és agyi érkatasztrófában, mint a placebót szedő alanyok – derül ki a Journal of the American Medical Association április 28-i számában megjelent klinikai kutatásból.

A diabéteszes nefropátia a glomerulusban lévő hajszálerek hálózatát érinti, amely a vér szűréséhez szükséges.

A betegség előrehaladását fékező különféle kezelések ellenére a 21 millió cukorbeteg amerikainál körülbelül 40 százalékában alakul ki diabéteszes nefropátia, ezért a tanulmány szerzői szerint új megközelítésre van szükség a kezelésben.

Megfigyeléses tanulmányok összefüggést mutattak ki a plazma teljes homociszteinjének magas koncentrációja és a diabéteszes nefropátia, retinopátia és vaszkuláris megbetegedések, köztük a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázata között. Ugyanakkor a B-vitamin terápia – melynek során folsavat, B6 és B12 vitamint alkalmaznak – bizonyítottan csökkentette a plazma homocisztein koncentrációját.

Andrew House, a Western Ontario Egyetem kutatója és J. David Spence, az ontariói Robarts Kutatóintézet kutatója tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a B-vitamin terápia lassítja-e a diabéteszes nefropátia előrehaladását, és megelőzi-e a vaszkuláris eseményeket az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedő 238 résztvevőben.

A placebokontrollált kísérletet öt egyetemi kórházban végezték Kanadában 2001 májusa és 2007 júliusa között. A páciensek egyetlen, 2,5 mg/d folsavat , 25 mg/d B6-vitamint és 1 mg/d B12-vitamint tartalmazó B-vitamin tablettát, illetve ennek megfelelő placebót kaptak.

Miután a résztvevőket átlagosan 31,9 hónapig követték nyomon, a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a B-vitaminnal kezelt páciensekben a vese szűrőteljesítménye, ezáltal a veseműködés gyorsabb ütemben romlott, mint a placebo csoport tagjaiban. A diabéteszes nefropátiában szenvedő betegekben ezen kívül magasabb volt a szívroham és a stroke aránya is, mint a placebót szedő alanyokban.

„A személyes terhen kívül a diabéteszes nefropátia társadalmi terhe is óriási – az egészségügyi költségek meghaladják az évi 10 milliárd dollárt” – állítják a tanulmány szerzői.