Összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel a bélbaktériumok változása

A Nature legfrissebb számában megjelent kutatás során a Pekingi Genomikai Intézet kutatói metagenom elemzéssel vizsgálták, milyen eltérés lehet a 2-es típusú diabéteszes betegek bélbaktérium-összetételében. Több mint 60 ezer, a 2-es típusú diabétesszel összefüggő markert azonosítottak, és kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegek rengeteg potenciálisan káros baktériummal, valamint kevesebb jótékony baktériummal rendelkeznek. Az azonban nem derült ki a kutatásból, hogy ezek a változások okozzák-e a 2-es típusú diabéteszt, vagy a változások a 2-es típusú diabétesz eredményeként következnek be. Jun Wang, a tanulmány vezető szerzője ennek ellenére úgy véli, hogy az eredmények új kezelések kifejlesztését segíthetik elő.

A bélbaktériumok a 2-es típusú diabéteszre gyakorolt esetleges hatásának kimutatásához Wang és munkatársai 345 kínai felnőtt bélbaktériumainak genetikai összetételét elemezték, akiknek egy része 2-es típusú diabéteszben szenved, a többiek pedig egészségesek. Kiderült, hogy a bélflóra természetes egyensúlya a 2-es típusú diabéteszesekben eltér az egészségesekétől. A kutatók 60 ezer olyan markert azonosítottak, amelyek összefüggésben állnak a betegséggel, és ezek némelyike felhasználható a 2-es típusú diabétesz kockázatának kimutatására még a betegség kialakulását megelőzően.

Dr. Joel Zonszein, a New York-i Klinikai Diabétesz Központ igazgatója egyetért azzal, hogy a kutatás figyelemre méltó eredményeket hozott, ugyanakkor úgy véli, a 2-es típusú diabétesznek nem lehet egyetlen olyan kóroka, mint a bélbaktériumok összetételének megváltozása. ”Ez egy összetett betegség. Úgy vélem, a bélbaktériumok is hozzájárulhatnak a 2-es típusú betegség kialakulásához. Az elfogyasztott élelmiszerek, a szedett antibiotikumok, az élelmiszerek tartósítószer tartalma mind-mind megváltoztathatják a baktériumflórát a szervezetünkben. Egyes betegekben még a kis változások is óriási hatást gyakorolhatnak” – állítja Zonszein.