Őssejtinjekcióval rávehetik a szívet, hogy regenerálja önmagát

Az Imperial College London kutatói azt remélik, hogy az őssejtinjekció beadásával a szívrohamos betegeknél rávehetik a szívet arra, hogy regenerálja önmagát, amivel számos életet lehetne megmenteni, továbbá meg lehetne előzni a további szövődmények kockázatát.

Az egyedülálló módszer abban tér el a többi Nagy-Britanniában tesztelt technikától, hogy a felhasznált sejtek a beteg saját szívéből származnak, ami nagymértékben megnövelheti a kezelés sikerességét. A kutatók hamarosan megkezdik az injekció betegeken való alkalmazásához szükséges engedélyezési eljárást. Amennyiben a szívrohamot túlélő betegeken folytatott kísérletek sikerrel járnak, a mentőorvosoknak lehetőségük nyílhat arra, hogy néhány perccel a szívroham után, még a kórházba érkezés előtt használhassák az injekciót a betegeken.

Az injekciót a több millió font beruházással a Brit Szív Alapítvány által megindított Mending Broken Hearts (megtört szívek gyógyítása) program keretében fejlesztették ki, melynek célja a szívrohamos betegek ellátásának javítása.

A kutatók eddig a csontvelőből származó őssejtekkel próbálták gyógyítani a szívet, de az Imperial College szakértői úgy vélik, a szívből kinyert őssejtek nagyobb sikerhez vezethetnek. Ezek a sejtek nagyon ritkák, egymillió normál szívsejtre csupán 300 jut, ezért olyan nehéz a regenerálódás szívroham után. A kutatócsoport azonban Michael Schneider professzor vezetésével olyan módszert dolgozott ki, amellyel a beteg saját szívéből lehet kinyerni az őssejteket, hogy aztán laboratóriumban nagy számban tenyészteni lehessen, majd injekcióval vissza lehessen juttatni a szívbe. A visszakerülő őssejtek aztán regenerálják a károsodott szövetet. A tervek szerint egy-két év múlva megkezdődhetnek az injekció humán kísérletei.