Őrangyal a szívnek

A Northwestern Memorial Kórház Kardiovaszkuláris Intézetének kutatói épp a fenti okok miatt kezdtek bele egy olyan eszköz kifejlesztésébe, amely – a beteg szívébe ültetve – azonnal jelzi, ha ott bármi változás történik. Reményeik szerint így akár két órával a konkrét roham előtt is jelezhető a veszély, ezáltal a páciensnek jelentősen nő az esélye a túlélésre.

”Az elmúlt évek során nagymértékben javult a szívroham túlélési esélye, de még így is túl sokan halnak meg feleslegesen minden évben” – számolt be róla Liviu Klein, a fenti intézmény kardiológusa. Ezért is döntött úgy a Northwestern Memorial, hogy egyike lesz annak az ötven intézménynek, amely részt vesz az AngelMed Guardian nevű beültethető eszköz tesztelésében. Az apró pénzérme méretű szerkezet a nap huszonnégy órájában ellenőrzi a szívizom működését, és ha bármi eltérést észlel, azonnal jelet küld egy csipogóra, amelyet a beteg magánál hord.

”A szívroham jelei sokszor nehezen felismerhetőek, emiatt előfordul, hogy mire a beteg orvoshoz fordul, már késő” – magyarázta Klein. ”Ez az eszköz azonban bőven időben jelzi, hogy orvosi ellátás szükséges, így rengeteg időt nyer a beteg.”

Az AngelMed Guardian olyanok számára készül, akik már átestek szívrohamon, és igen nagy esélyük van egy következőre. A pacemakerhez hasonlóan, egyszerű invazív műtéti eljárással ültetik be a betegbe. Ha sikeres lesz az új eszköz, nagyon sokak számára hozhatja el a nyugodtabb élet reményét.