Omega-3-mal a cukorbetegség ellen

„Az I-es típusú cukorbetegség egy autoimmun megbetegedés, amely az inzulint termelő hasnyálmirigy-szigetek béta sejtjeinek leépülésével jár. Bár még nem tudjuk, mi indítja el ezt az autoimmun folyamatot, valószínű mind a genetikai háttér, mind bizonyos környezeti faktorok hozzájárulnak a betegség kialakulásához” – írják a szerzők.

A szakértők bizonyos táplálkozási tényezőket az I-es típusú cukorbetegség, illetve a betegséget okozó autoimmun folyamat elindításához kötnek. Dr. Jill M. Norris, a denveri Colorado Egyetem Egészségtudományi Központjának munkatársa kollégáival megvizsgálta, mutat-e összefüggést az omega-3 és omega-6 zsírsav fogyasztása illetve a hasnyálmirigy szigetek elleni autoimmunitás  gyermekekben (IA – az inzulintermelő sejtek elleni antitestek).

A vizsgálatban, melyet 1994 és 2006 között végeztek, 1770 gyerek vett részt, akinek már eleve magas kockázata volt I-es típusú cukorbetegségre. A magas kockázat azt jelenti, hogy vagy egy bizonyos HLA (humán leukocita antigén, a sejtek felszínén található fehérje) csoportba tartoznak vagy I-es típusú cukorbetegségben szenvedő szülője vagy testvére van. A gyermekek átlagéletkora 6,2 év volt.

A szigetsejtek elleni autoimmunitást a naponta bevitt többszörösen telítetlen zsírsavakkal összefüggésben vizsgálták az első életévtől kezdve. Az elsődleges telítetlen zsírsavak fő forrása a hal, a gyermekek étrendjét egy étel-gyakorisági kérdőívvel (FFQ) vizsgálták. Ezen felül további méréseket végeztek (224 gyermeknél), amikor az IA kockázatát illetve a vörösvértestek membránjának telítetlen zsírsav-tartalmát mérték meg.

A vizsgálat ideje alatt ötvennyolc gyermeknél igazolták az inzulinsejt-autoimmunitást. A HLA-típus, az I-es típusú cukorbetegség előfordulása a családban, a kalóriabevitel illetve az omega-6 zsírbevitel mint zavaró tényező kiküszöbölése után kiderült, hogy az omega-3 bevitel fordítottan viszonyul az IA kockázathoz (az omega-3 bevitel 55 százalékkal csökkentette az IA kialakulásának kockázatát). A megfigyelést alátámasztani látszik az a megfigyelés, hogy a vörösvértestek membránjának magas omega-3 zsírsav-tartalma 37 százalékkal csökkentette az IA kockázatát.

„Eredményeink arra utalnak, hogy több omega-3 zsírsav fogyasztásával – amelyet az FFQ segítségével ellenőriztünk – csökkenthető a genetikailag cukorbetegségre hajlamos gyermekekben az IA kialakulása” – foglalták össze a kutatók.