Oltás veserák ellen

Az IMA901 vakcinát vesedaganatban szenvedő betegek kezelésére használják. A készítmény tíz tumorkapcsolt peptidet (TUMAP) tartalmaz, amelyek a szervezet saját ölő T-sejtjeit aktiválják. A kemoterápiától eltérően ez a folyamat a szervezet immunválaszait célozza, és ezek mozgósításával támadja meg a daganatot. A kutatások azt mutatják, hogy ez a daganat elleni aktív immunizáció beválik, és még a legújabb kemoterápiás módszereknél is nagyobb mértékben képes meghosszabbítani a betegek életét, ráadásul sokkal kevesebb mellékhatással.

Az egyetem immunológiai intézetének vezetője, Prof. Dr. Hans-Georg Rammensee elmondta, hogy a mostani kutatás mérföldkőnek számít a rák elleni immunterápiák fejlesztésében. Az itt alkalmazott alapelvet gyakorlatilag minden daganattípus ellen fel lehet használni. A Tübingeni Egyetem korábban már hasonlóan sikeres eredményeket publikált béldaganattal és prosztatadaganattal kapcsolatban is.

A veserákkal kapcsolatos mostani kutatás különlegessége a daganat antigénekkel szembeni immunválaszok részletes vizsgálata volt. Különösen a résztvevő fehérvérsejtek jellemzőit sikerült részletesen bemutatni az immunizáció folyamán. A kutatásból kiderült, hogy a legalább két tumorkapcsolt peptidre adott dokumentált T-sejt reakciót mutató veserákos betegekben az immunválasz és a klinikai fejlődés egyértelmű összefüggésben áll. Ez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a rákkezeléseket tovább lehet fejleszteni azzal, hogy széles körben aktiválják az immunrendszert a különböző célstruktúrák ellen a daganat felszínén.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, mely biomarkerek segítségével lehet megjósolni, mennyi ideig élhet egy beteg az IMA901 kezelést követően.