Olívaolajjal csökkenthető a stroke kockázata

A Bordeaux-i Egyetem kutatói Cecilia Samieri vezetésével kimutatták, hogy a főzéshez és salátaöntetekhez sok olívaolajat használó idősebb emberekben 41 százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata, mint azokban, akik ritkán fogyasztják. A szakértők a Neurology június 15-i számában közzétett tanulmányukban azt írták, hogy az olívaolaj a stroke kockázatát csökkentő hatásának okát nem ismerik pontosan, de valószínűleg azzal magyarázható, hogy ezek az emberek az egészségtelenebb telített zsírokat az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavaival helyettesítik.

Samieri arról számolt be, hogy a vizsgálat nem tudta pontosan meghatározni, hogy az olívaolaj mely tulajdonsága előzi meg az agyi érkatasztrófát, de minden bizonnyal a helyettesítő hatás állhat mögötte. Vagyis a kevesebb telített zsírsav fogyasztása javítja az olívaolaj-fogyasztók egészségét. Már a korábbi kutatások is kimutatták egyébként az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatását. Maga az olaj tulajdonságai, köztük az olajsav vagy a polifenolok is okozhatják az olaj védőhatását. A polifenolok antioxidáns tápanyagok, amelyek csökkentik a gyulladást az érrendszerben. Az olajsav (egyfajta zsírsav) teszi ki az olívaolaj közel 80 százalékát.

A stroke vaszkuláris vérzés, vagy gyakrabban az agyba irányuló véráramlás gátlódása következtében alakul ki. A telített zsírsavakban, például húsokban vagy vajban gazdag étrendek összefüggésbe hozhatók a stroke kialakulásával.

A kutatók tanulmányuk során 7625 hatvanöt éven felüli francia ember olívaolajfogyasztási szokásait vizsgálták. Közel hat év elteltével 148 stroke következett be, de a legtöbb olívaolajat fogyasztókban a stroke 41 százalékkal alacsonyabb kockázatát mutatták ki, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztották az olajat.

A táplálkozási szakértők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy nem szabad túlzásba vinni az olívaolaj fogyasztását az egészség javítása érdekében, mert nagyon sok kalóriát tartalmaz.