Olajbogyó kivonat daganat ellen?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Dr. José Antomio Lupiánez Cara professzor vezetésével Dr. Fernando Jesús Reyes Zurita munkatársaival felfedezte, hogy az olajbogyóból kinyerhető maslinsav képes megakadályozni a daganat kialakulását, valamint a karcinogén hatások esetén apoptosist, programozott sejthalált vált ki. A maslinsav megtalálható az olajbogyó levelében, valamint az olivát borító viaszburokban és az olajbogyó összezúzásakor keletkező püréből lehet kinyerni.

A maslinsav tulajdonképpen egy fehérjebontó enzim gátló szer (proteáz inhibitor) melynek többek között a sejt növekedésére is hatása van. Segítségével befolyásolható a sejtek túlburjánzása, mely tipikus a daganat növekedésére. A kutatóknak sikerült a világon először molekuláris szinten belelátniuk abba a folyamatba, ahogy a maslinsav megakadályozza a daganatsejtek növekedését.

“A maslinsavnak három előnyös tulajdonsága van, melyek közül az első, hogy a többi daganatellenes szerrel ellentétben természetes anyag, ezért sokkal kevésbé toxikus. A második, hogy csak a daganatos sejteken hat, mivel azok savasabbak a normális sejteknél. A harmadik pedig az, hogy nem csak a kialakult daganat növekedését gátolja, hanem megelőző, tehát a daganatos átalakulásra leginkább hajlamos sejtekben akadályozza meg az átalakulást.” – magyarázta a kutató.

Bár a kutatócsoport csak a vastagbélrák esetében tanulmányozta a maslinsav hatását, több más daganat esetében használhatók, és azt tervezik, hogy hamarosan nem csak egereken, hanem embereken is meg lehet majd vizsgálni a szer hatékonyságát.