Október a mellrák hónapja

A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés az amerikai nők körében, és a második vezető halálok. A mellrák egy rosszindulatú daganat, mely kifejlődhet az egyik, vagy mindkét emlőben is, általában a tejcsatornákban vagy a lebenyekben, vagyis a mellek tejtermelő részein. Az Amerikai Rákszövetség becslései szerint 2007-ben kb. 178 480 nőnél fedeztek fel invazív mellrákot. Ebben az évben 40 460 nő fog meghalni a betegség következtében. Az Egyesült Államokban kicsit kevesebb mint 2 millió, mellrákkal kezelt nő él.

Sokféle típusa létezik a mellráknak, két alapvető csoportra, az invazív és neminvazív mellrák-típusokra osztva. Neminvazív a mellrák akkor, ha daganatos sejtek csak a tejcsatornákban találhatók, de kezelés híján invazív rák fejlődhet belőle. Az invazív mellrák áthatol a normál mellszöveten és megtámadja a környező területeket is. Ez utóbbi súlyosabb állapotot takar, mivel más szervekbe is áttéteket képezhetnek, mint pl. a csontokba, májba, tüdőbe és az agyba. Az invazív mellráknak is több fajtája van. Ezek közül a leggyakoribb az invazív tejcsatorna karcinóma, mely a mellrákos esetek 80 %-át teszi ki.

Habár a mellrák elsősorban a nők betegsége, előfordulhat férfiakban is. A férfiaknak kevesebb emlőszövetük van, de vannak köztük olyanok, melyek elrákosodhatnak. Ez a betegség a férfiak körében rendkívül ritka, és általában 60-70 éves kor között jelentkezik.#img1#

A korai felismerés kiemelten fontos a túlélés szempontjából. Minden nőnek el kell sajátítania a keblek egészségének alapjait. Ennek kulcstényezője a rendszeres mammográfiás vizsgálat 40 éves kor felett. Fontos az évenkénti klinikai emlővizsgálat, a havonkénti önellenőrzés, a kockázatokkal kapcsolatos konzultáció. A mammográfiás vizsgálat a legjobb a korai felismerésre, habár egyetlen orvosi teszt sem nyújt 100 %-os biztonságot. A legfőbb kockázati tényezők: életkor, családi anamnézis, a menstruáció korai jelentkezése, késői gyermekvállalás (25 vagy 35 év felett), ha valaki nem szül, hormonpótló kezelés, orális fogamzásgátlók használata. Bizonyos életmódbeli tényezők is növelhetik a kockázatot, mint pl. a magas zsír- és alacsony rosttartalmú táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A mellrák kezelésének alapvető lehetőségei: műtét, sugárkezelés, kemoterápia és bizonyos kísérleti szakaszban levő módszerek.

Néhány tény a mellrákról, amit eddig talán nem tudtak:

  • Évente mintegy 1 400 férfinál jelentkezik a betegség, akik közül 400-an halnak meg.
  • Több mint 1,7 millió olyan nő él az Egyesült Államokban, akinek már volt mellrákja.
  • A 15-54 éves nők körében a mellrák a vezető halálok, az 55-74 éves korosztály esetében pedig a második helyen szerepel.
  • A mellrákkal diagnosztizált afroamerikai nők 71 %-a öt évvel éli túl a diagnózist. A fehér bőrű nők körében ez az arány 86 %.
  • A betegség korai felfedezését követően kezelt nők 96 %-a öt év után teljesen meggyógyul a betegségből.
  • Az orális fogamzásgátlók használata némileg megnöveli a mellrák kockázatát, de 10 évvel az abbahagyása után a kockázat már nem nagyobb, mint azok körében, akik a gyógyszert sosem alkalmazták
  • Fiatalok is megkaphatják a betegséget. Már 20 évesen el kell kezdeni a mellek önvizsgálatát.