Oktatóvideó segítheti az otthoni bőrrákszűrést

”A szűrővizsgálat otthoni elvégzéséhez csak a két szemünkre és egy tükörre van szükség. Még jobb azonban, ha van velünk valaki, aki a hátat és a többi nehezen látható részt is ellenőrizheti” – nyilatkozta Dr. Thomas Rohrer bőrgyógyász, aki Chestnut Hillben folytat magánpraxist. ”A vizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, de könnyen életet menthet.”

Szakértők szerint a bőrrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban. ”A mostani becslések szerint minden ötödik amerikait veszélyeztetheti a bőrrák, így rendkívül fontos, hogy felismerjük ennek a betegségnek a tüneteit” – mondta Dr. Rohrer. ”A legfontosabb, hogy ismerjük bőrünket, különösen anyajegyeinket. A bőrrák kezelésének egyik legfontosabb aspektusa a korai felismerés, emiatt ha tehetjük, rendszeresen végezzünk önvizsgálatot és keressük fel bőrgyógyászunkat, ha valamilyen elváltozást észlelünk.”

Az otthoni szűrést mindig tükör előtt végezzük, az alábbiak szerint:

Emeljük fel karjainkat, hogy megvizsgálhassuk testünk jobb és bal oldalát
Ezek után hajlítsuk be könyökünket és vizsgáljuk meg alkarunkat, felkarunkat és tenyerünket
Majd lábunk hátulját, lábujjaink közét és talpunkat vegyük szemügyre
Végül a nehezen látható helyeket, a hátunkat, ülepünket, és fejtetőnket vizsgáljuk meg. Egy tükör segítségével fejtetőnket és nyakunk hátulját is vegyük szemügyre.

Az anyajegyek otthoni vizsgálatánál és a melanoma szűrésénél az ABCDE szabályt kell szem előtt tartani. Melanóma gyanúja merül fel, ha:

  • A, mint asszimetria: az anyajegy szabálytalan alakú
  • B, mint border, azaz határ: az anyajegy vagy elváltozás nem körülhatárolható, elmosódott
  • C, mint colour, azaz szín: az anyajegy különböző színárnyalatokban játszik
  • D, mint diameter, átmérő: a melanomás anyajegyek általában 6 mm-nél nagyobb átmérőjűek, de lehetnek kisebbek is
  • E, mint evolving, azaz növekvő: az anyajegy mérete változó