Nyáron még jobban figyeljünk vérnyomásunkra!

A stroke köznyelvi elnevezése: szélütés, gutaütés de gyakran nevezik agyvérzésnek is. Ez egy olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt.

A stroke kialakulásának kockázata azonban a magas vérnyomás megfelelő kordában tartásával csökkenthető! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát!

A nyári hónapokban – különösen az utazások, nyaralások alkalmával – gyakorta háttérbe szorul a rendszeres és megfelelő kezelés valamint az esetleg korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása. A szabadság alatt nem mindig jut eszünkbe időben bevenni a rendszeresen szedett gyógyszereinket, és nem mindig tudunk ellenállni az étel- és italkülönlegességeknek sem. (Márpedig a megfelelő védelmet – a baj megelőzését – csak a FOLYAMATOS, megszakítás nélküli kezelés biztosítja.

Nyáron, a nyaralások alkalmával megváltozik az emberek életmódja, elmaradhatnak a kialakult szokásai, vagy egyszerűen elfelejtődik a terápia. Éppen ezért a Társaság mostani kampányának fő üzenete is erre utal: ”Ne feledje: a stroke nem utazik nyári szabadságra!”

A szélütés elsősorban az emelkedett vérnyomással áll összefüggésben. A magasvérnyomás-betegség valamint számos egyéb – gyakran a hipertónia mellett párhuzamosan ”meglévő” -, szív- és érrendszeri megbetegedések rendszeres és állandó kezelést igényelnek, így rendkívül fontos, hogy a szabadságok, és utazások alatt se ”függesszük fel a terápiát”!

Ennek érdekében érdemes a következő gyakorlati tanácsokat is figyelembe venni:
1. Rendszeres gyógyszerszedés esetén a hosszabb utazások előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!

2. Az utazás megkezdése előtt – és ne előző este! – ellenőrizzük, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinkből van-e elegendő a nyaralás idejére.

3. Ha hosszabb időre utazunk, mindig ellenőrizzük a gyógyszereink lejárati idejét! Lejárt szavatosságú gyógyszert soha ne szedjünk be!

4. Írjuk fel a rendszeresen szedett gyógyszereink nevét és adagolását, így ha esetleg elveszítenénk, biztosan tudjuk pótolni.

5. Soha ne felejtkezzünk el a gyógyszerek elcsomagolásáról, megfelelő módon való szállításáról! Az autó hátsó ablakában történő ”napozás” például egyetlen gyógyszerkészítménynek sem használ.

6. Ha repülőn utazunk, lehetőleg bontatlan csomagolásban vigyük a készítményeket, az esetleges félreértések elkerülése érdekében.

7. Nyaralás alatt megváltozik az életvitelünk, így az új napi rutinban is találjuk meg a gyógyszerbevétel lehetőség szerinti állandó időpontját.

8.  Amennyiben magasvérnyomás-betegségben szenved, avagy már stroke-on is átesett, már az utazás tervezésekor fokozottan ügyeljen a napon töltött órák számára!