Nyálunk előre jelezheti a szájrákot

Az emberi nyál legalább 50 mikro-RNS-t tartalmaz, amelyek segíthetnek  a szájdaganatok korai azonosításában. A kutatók 50 száj-hámsejtrákkal diagnosztizált beteg és 50 egészséges páciens nyálában mérték meg a mikro-RNS-ek szintjét, és a vizsgálatok során 50 mikro-RNS-t azonosítottak, amelyek összefüggésben állhatnak a szájdaganatok kialakulásával.

Kettő ezek közül – a miR-125a és a miR-200a – lényegesen alacsonyabb mennyiségben volt mérhető a szájdaganatos résztvevőknél, mint az egészséges alanyoknál.

A mikro-RNS olyan molekula, amely több gén aktivitását, képességét és viselkedését irányítja. A vizsgálatokat vezető, Dr. David T. Wong, a Kaliforniai Egyetem professzora úgy nyilatkozott: „a szájüreg rengeteg szisztémás betegség tükre is egyben, több olyan betegség, amely a testünk más részeit érinti rendelkezik szájüregi tünetekkel is.” Ugyanakkor a most közzétett tanulmány eredményeit egy nagyobb körben elvégzett vizsgálatsorozatnak újra igazolnia kell majd – jegyezte meg az amerikai tudós saját munkájával kapcsolatban.

„A rákdiagnózis Szent Grálja lenne az a lehetőség, hogy azonosítani tudjunk daganatos megbetegedéseket anélkül, hogy biopsziát kellene elvégeznünk a pácienseken, ezért nagyon nagy előrelépés volna, ha a nyálban is megbízható rák-markerekre bukkannánk,” – vélekedett az eredmények jelentőségéről a tanulmányt közreadó Clinical Cancer Research szaklap főszerkesztője és a Pittsburgi Orvosi Egyetem Rákkutató Intézetének professzora, Dr. Jennifer Grandis.