Növeli a szívroham kockázatát az egyik testvér halála

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a testvér elvesztése következtében kialakuló krónikus stressz és életmódbeli változások, például alkoholizmus, dohányzás, egészségtelen étrend és mozgáshiány, hosszú távon megnövelik a szívroham kialakulásának kockázatát.

”Az egészségügyi szakembereknek oda kell figyelniük a gyászoló testvérre, hogy felismerjék azokat az akut vagy krónikus pszichoszociális stressz-mechanizmusokat, amelyek szívrohamhoz vezethetnek” – állítja a kutatás vezetője, Mikael Rostila, a Stockholmi Egyetem és a Karolinska Intézet munkatársa. ”Megelőzhetjük a szívrohamot és más kardiológiai rendellenességeket, ha idejében megkezdjük ezeknek a testvéreknek a kezelését, és megfelelő stressz-kezelést ajánlunk nekik.”

A Journal of the American Heart Association legutóbbi számában megjelent kutatáshoz több mint 1,6 millió 40 és 69 év közötti svéd állampolgár adatait elemezték. Eredményeik azt mutatták, hogy a szívroham kockázata az életben maradt lánytestvérek körében 25 százalékkal, az életben maradt fiútestvérek körében pedig 15 százalékkal nőtt azokhoz a személyekhez képest, akik nem veszítették el testvérüket. Ha a fiú- vagy lánytestvér szívrohamban halt meg, az életben maradt lánytestvérre a következő években a szívroham eredetű halálozás 62 százalékkal, a fiútestvérre pedig 98 százalékkal megemelkedett kockázata leselkedik. A testvér halála és az életben maradt testvér évekkel későbbi halálának kockázata közötti összefüggés okát pontosan nem tudják megmagyarázni a kutatók, és bár a kutatás kapcsolatot tárt fel a testvér szívroham eredetű halálozása és a halálozás megnövekedett kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

”Az összefüggést okozó mechanizmusok feltárásához az orvosi adatok, a közös gyermekkori szociális környezet, a családi jellemzők, valamint a személyes és rokoni jellemzők alaposabb vizsgálatára lesz szükség a kutatás következő szakaszában” – tette hozzá Rostila.

”Ez figyelmeztetés minden családnak” – véli Dr. Stephen Green, az amerikai North Shore Egyetemi Kórház kardiológusa. ”Tudjuk, hogy a szívbetegséget genetikai és környezeti hatások együttese okozza, és a testvérek jellemzően ugyanazzal a génállománnyal rendelkeznek, ráadásul gyakran ugyanazokat a rossz szokásokat is követik. Ezen kívül sok testvér, akinek fivére vagy nővére szívrohamban halt meg, maga is diagnosztizálatlan szívbetegségben szenved. Ha tehát tudunk ilyenről a családban, feltétlenül beszéljünk erről családorvosunkkal vagy egy kardiológussal.”