Növeli a szívbetegség kockázatát egy közeli hozzátartozó halála

Ha egyenes ági rokonunk 50 éves kora előtt valamilyen szív-érrendszeri betegség következtében meghal, az kétszeresére növeli a szívbetegség ránk leselkedő kockázatát. Ha pedig még 35 éves kora előtt hal meg, a kockázat akár tízszeresére is nőhet.

A koppenhágai Statens Serum Intézet kutatói Mattis Flyvholm Ranthe vezetésével közel 4 millió 1950 és 2008 között született dán személy adatait elemezték. Körülbelül 258 ezer korai halált azonosítottak a rokonok körében. A kutatók kimutatták, hogy a vizsgált férfiak és nők közül 130 ezer szenvedett szívbetegségben 50 éves korára, több mint 31 ezren szenvedtek koszorúér-elzáródásban, és több mint 5 ezren szívritmuszavarban. Az adatok alapján minél több korai halálozás fordult elő a családban, és minél fiatalabb volt a hozzátartozó a halálakor, annál magasabb szív-érrendszeri kockázat leselkedik az életben maradt rokonra.

”Azokban a személyekben, akiknek rokona 35 éves kora előtt halt meg, akár tízszeresére is növekedhet a szív-érrendszeri kockázat, ha pedig valaki családjában legalább két korai halál előfordult, a korai szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázata közel hatszorosára nőhet” – számolt be Ranthe, a Journal of the American College of Cardiology augusztusi számában közzétett tanulmány szerzője. ”Egy 50 évnél fiatalabb családtag szív-érrendszeri eredetű halála összességében kétszeresére emeli a korai szív-érrendszeri halálozás kockázatát az életben maradt rokonban.”

Dr. Gregg Fonarow, az Amerikai Szív Társaság szóvivője szerint azonban az eredmények nem jelentik azt, hogy ha valaki családi kórtörténetében előfordul korai szív-érrendszeri eredetű halálozás, nem kerülheti el a sorsát. A családi kórtörténet alapos dokumentálásával és a hagyományos kockázati tényezők kiértékelésével kimutatható, mely személyeknek válhat a leginkább előnyére az intenzív szív-érrendszeri megelőzés. Megfelelő prevencióval meg lehet változtatni a sorsukat.