Növelhetik a második szívroham kockázatát a fájdalomcsillapítók

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) csoportjába olyan hatóanyagok tartoznak, mint a vény nélkül kapható ibuprofen és naproxen, vagy a vényköteles celecoxib.

A Circulation szeptemberi számában megjelent kutatás vezetője, dr. Anne-Marie Schjerning Olsen, a Koppenhágai Egyetem kardiológusa szerint mivel ezeknek a gyógyszereknek nincs biztonságos kezelési időkerete a korábbi szívrohamon átesett betegek körében, e betegeknek hosszú távon óvatosnak kell lenniük az NSAID-ok alkalmazását illetően. A szakértő úgy véli, nagyon fontos, hogy a szív-érrendszeri megbetegedésektől szenvedő betegeket kezelő orvosok tudomást szerezzenek az NSAID gyógyszerek veszélyéről, amelyek még akár évekkel a szívroham után is károsak lehetnek ezen betegek számára.

A kutatás során közel 100 ezer olyan beteg adatát gyűjtötték össze, akik 1997 és 2009 között szenvedtek szívrohamot. E betegek 44 százaléka legalább egy NSAID receptet kiváltott. Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalomcsillapítókat szedő személyekben a gyógyszereket nem szedőkhöz képest 59 százalékkal volt magasabb a bármilyen eredetű halálozás a szívroham után egy éven belül, öt éven belül pedig 63 százalékkal. Ráadásul a második szívroham, illetve a szívbetegség eredetű halálozás kockázata egy éven belül 30, öt éven belül pedig 41 százalékkal nőtt. Az eredmények férfiakra és nőkre egyaránt, életkortól és jövedelmi státusztól függetlenül érvényesek.

Bár az adatok csak megfigyeléses tanulmányból származnak, tehát nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést az NSAID gyógyszerek és a halálozás, illetve a második szívroham között, a kutatók mégis úgy vélik, hogy az NSAID-ok alkalmazását korlátozni kellene, és újra kellene gondolni vény nélküli forgalmazásukat.