Növelheti a vérrögképeződés kockázatát az alacsony vasszint

Mélyvénás trombózis jellemzően a lábszárban alakul ki, fájdalmat és duzzanatot okozva, és ha a vérrög elmozdul, és a tüdő ereibe kerül, akár halálhoz is vezethet. A vérrögképződés fő kockázati tényezői közé tartozik a súlyos műtét, a mozdulatlanság és a rák is, de a betegség pontos kórokát sok esetben nem lehet tudni.

Az új kutatás során 609 örökletes, vérzékenységgel járó kisértágulatban (HHT) szenvedő beteget vizsgáltak. A HHT-s betegek közül sokban a vérzés következtében jelentkező vasvesztés miatt alacsony a vasszint. A vizsgálatban részt vevő, alacsony vasszinttel rendelkező betegek a vérrögképződés megnövekedett kockázatának voltak kitéve, azokban viszont, akik vastartalmú kiegészítőt szedtek, nem mutatkozott magasabb kockázat. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy a vashiány kezelése segíthet a mélyvénás trombózis megelőzésében az általános népesség körében.

Dr. Claire Shovlin, a Thorax legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője az Imperial College London sajtótájékoztatóján elmondta, a kutatás alapján kijelenthetjük, hogy a HHT-ben szenvedő betegek körében a vér alacsony vasszintje kezelhető kockázati tényező lehet a vérrögképződés szempontjából. Annak kiderítéséhez azonban, hogy az eredmények alkalmazhatók-e az általános népességre, további kutatásokra lesz szükség.