Nőkre leselkedő munkahelyi veszélyek

A montreali közegészségügyi intézet munkatársai 1169, 50 és 75 év közötti nő egészségügyi adatait elemezték. A nők közel felét emlőrákkal diagnosztizálták a menopauza után. A másik csoportba tartozó nőknél ugyanebben az időszakban (1996-1997) egyéb ráktípusokat diagnosztizáltak.

Szakemberek azt próbálták megállapítani, hogy életük során milyen anyagoknak voltak tartósan kitéve a nők munkahelyükön. Mintegy 300 különböző vegyi anyagot számoltak össze a kutatók. Az ezt követő modellezés és elemzés eredményeként szoros kapcsolatot találtak néhány gyakori szintetikus anyag és az emelkedett kockázat között.

A 36 éves kor előtt vegyszerekkel dolgozó nőknél volt a legnagyobb a kockázat, amikor az emlőszövet sejtjei még érzékenyebbek a környezeti hatásokra, például a vegyszerekre. Azoknál a nőknél, akik akrilszálakkal dolgoztak, hétszer nagyobb volt az emlőrák kockázata, a nylonszállal dolgozó nők körében pedig kétszeres. Szintén nagy kockázatot jelentett bizonyos szénhidrogénekkel való munka, ez háromszorosára növelte a tumor kockázatát.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények nem bizonyító erejűek, ám rámutatnak arra, hogy a 40 évnél fiatalabb nők emlőszövete érzékenyebb a toxikus kémiai szerekre.

A tanulmány a British Medical Journal egyik szakkiadványában, az Occupational and Environmental Medicine (Munkahelyi és Környezeti Orvostudomány)című folyóiratban jelent meg.