Nincs szükség többé biopsziára?

Mostanáig a májbiopszia volt az ilyen májbetegségek diagnosztizálásának elsődleges eszköze. A biopszia azonban jelentősen invazív, veszélyes és kellemetlen beavatkozás, amelyet csak szakember végezhet. A májkeménység vizsgálat (LSM) kiváló vizsgálati módszer a májzsugor felismerésében, ez a vizsgálat pedig jelentősen könnyebben megy a gyors és nem invazív elasztográfia segítségével.

Kutatásaink megmutatták, hogy az LSM kiválóan alkalmazható a súlyos májbetegségek diagnosztizálásában – nyilatkozta Dr. Henry LY Chan, a hong kongi Walesi Herceg Kórház orvosa – Mostani kísérleteink során az elasztográfiás LSM hatékonyságát vizsgáltuk a biopsziával szemben.”

Dr. Chan és kollegái összesen 133 krónikus májbetegségben szenvedő páciens részvételével tesztelték az LSM pontosságát a súlyos májfibrózis felismerésében. A kutatók olyan betegeket választottak ki, akiket állapotuk miatt korábban biopsziás műtétre írtak ki.

Az eredmények szerint az LSM kiválóan alkalmas az előrehaladott pericelluláris (sejtkörötti) májfibrózis valamint a súlyos májzsugor felismerésére, de kevésbé súlyos esetekben nem alkalmazható megfelelően. „Elmondhatjuk tehát, hogy az elasztográfiás LSM remekül alkalmazható az előrehaladottabb májbetegségben szenvedők esetében diagnosztikai eljárásként, kiváltva ezzel a veszélyes és erősen invazív biopsziát” – nyilatkozta Dr. Chan.