Nincs összefüggés az íny- és szívbetegség között

Az Egyesült Államok (és Magyarország) lakosságának igen nagy része szenved valamilyen ínybetegségben, ami az enyhe duzzanattól és pirosságtól kezdve egészen az igen súlyos fogágy-gyulladásig terjedhet, amely során az íny eltávolodik a fogaktól, és az így keletkezett rés könnyen elfertőződhet. Amint azt dr. Peter Lockhart, a Carolinas Orvosi Központ fogorvosa és szájsebésze a Circulation című szaklap árpilisi számában kifejtette, több mint száz éve él az a  feltételezés, miszerint ezek között a gyulladások, illetve a szívbetegség és a stroke között összefüggés van, ám a mostani vizsgálat rámutatott, hogy ennek valójában semmi alapja.

A szakértőcsapat dr. Ann Bolger, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kardiológusának vezetésével az 1950 és 2011 közötti időszakban fellelhető összes orvosi irodalmat átnézték mind a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, mind az ínybetegségekkel kapcsolatban. A tanulmányok átnézése után arra a felismerésre jutottak, hogy a szívbetegség, a stroke és az ínybetegségek mind gyulladást okoznak a testben, és mindháromnak vannak hasonló rizikófaktorai, mint a dohányzás, az idős kor vagy a cukorbetegség, aminek következtében gyakran jelentkeznek egy azon személynél. Ez alapján azonban nem jelenthető ki, hogy a fogínybetegség lenne akár a szívbetegségnek, akár a stroke-nak az okozója.

Dr. Robert Myerburg, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának professzora szintén egyet ért a fentiekkel, és fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az ínybetegség és a szívbetegség két külön probléma, és – a korábbi nézetekkel szemben – ha az egyiket kezelik, attól a másik nem fog megszűnni.