Nincs összefüggés az íny- és szívbetegség között

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Egyesült Államok (és Magyarország) lakosságának igen nagy része szenved valamilyen ínybetegségben, ami az enyhe duzzanattól és pirosságtól kezdve egészen az igen súlyos fogágy-gyulladásig terjedhet, amely során az íny eltávolodik a fogaktól, és az így keletkezett rés könnyen elfertőződhet. Amint azt dr. Peter Lockhart, a Carolinas Orvosi Központ fogorvosa és szájsebésze a Circulation című szaklap árpilisi számában kifejtette, több mint száz éve él az a  feltételezés, miszerint ezek között a gyulladások, illetve a szívbetegség és a stroke között összefüggés van, ám a mostani vizsgálat rámutatott, hogy ennek valójában semmi alapja.

A szakértőcsapat dr. Ann Bolger, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kardiológusának vezetésével az 1950 és 2011 közötti időszakban fellelhető összes orvosi irodalmat átnézték mind a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, mind az ínybetegségekkel kapcsolatban. A tanulmányok átnézése után arra a felismerésre jutottak, hogy a szívbetegség, a stroke és az ínybetegségek mind gyulladást okoznak a testben, és mindháromnak vannak hasonló rizikófaktorai, mint a dohányzás, az idős kor vagy a cukorbetegség, aminek következtében gyakran jelentkeznek egy azon személynél. Ez alapján azonban nem jelenthető ki, hogy a fogínybetegség lenne akár a szívbetegségnek, akár a stroke-nak az okozója.

Dr. Robert Myerburg, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának professzora szintén egyet ért a fentiekkel, és fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az ínybetegség és a szívbetegség két külön probléma, és – a korábbi nézetekkel szemben – ha az egyiket kezelik, attól a másik nem fog megszűnni.