Nem várhatunk – Légy Te is a változás része!

Szeptember 15-e minden évben a Limfóma Világnapja. A Magyar Rákellenes Liga idén is megrendezte hagyományos biciklis felvonulását, hogy felhívja a figyelmet a betegség megelőzésére, valamint kifejezze együttérzését az érintettek és hozzátartozóik felé. Az idei kampány célja, hogy az ellátórendszerek és az érintettek közös együttműködésével csökkenteni tudják az elmúlt évek nehézségei miatt bekövetkezett lemaradást.

A Limfóma Világnapját immáron 18 éve tartják világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet eltökélt célja a figyelemfelhívás mellett a betegek edukálása és a betegségtudat erősítése, hiszen 2020-ban csak Európában több, mint 142.000 esetet diagnosztizáltak, amiből 53.000 eset halálos kimenetelű volt.

Éppen ezért tartanak figyelemfelhívó és felvilágosító rendezvényeket a világnap alkalmából minden, a kampányhoz csatlakozó országban, így hazánkban is. Az emberek még mindig nehezen veszik rá magukat az orvosi szűrővizsgálatok elvégzésére, ezt a helyzetet pedig a lassan 3 éve tartó világjárvány sem könnyítette meg. A betegség azonban Magyarországon is jelen van, 2020-ban a korlátozások ellenére is 1782 esetet regisztráltak. A szervezők reményei szerint a kezdeményezés hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen menjenek rákszűrésre, ezzel csökkentve a daganatos betegségek kialakulásának, súlyossá válásának esélyeit.

A limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, mivel nincsen jellegzetes tünete, elsődleges jeleit könnyű összekeverni az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel. A rejtőzködő betegség általános jelei lehetnek: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés és viszketés. A legjellegzetesebb a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, melynek esetén is csak 70 %-ban állapítható meg biztosra a betegség.

Nagy általánosságban a non-Hodgkin limfóma (NHL) megnevezést használjuk, ami azonban nem pontos típus, csupán egy gyűjtőfogalom a különböző altípusok egy nagy csoportjára. Az altípusok pontos azonosítására azonban nagy szükség van, mert ezúton lokális és globális szinten is megérthetjük a betegségek tényleges gyakoriságát és kimenetelét, aminek köszönhetően hozzájárulunk a kutatások korszerűsítéséhez és javíthatunk a betegellátás minőségén is.

A pontos típus meghatározása nem csak a betegek oldaláról, hanem az egészségügyi döntéshozók részéről is nagy jelentőséggel bír. Hiszen, ha megfelelő statisztikákkal tudjuk alátámasztani a pontos típusok előfordulási arányát, annak megfelelően van lehetőség a különböző gyógyszerek és terápiák célzott fejlesztésére, melynek köszönhetően javulni fog a gyógyulási arány is. A limfóma altípusok tesztelésére és nyomon követésére vonatkozó globális szabvány létrehozásával az országok számára minden feltétel adott lesz, hogy egységes megközelítést alakítsanak ki, ezzel csökkentve az egészségügyi egyenlőtlenségek további növekedését.

Míg a világ nagy része előrehaladt és az újabb kihívásokkal igyekeznek szembenézni, addig a daganatos betegeket ellátó rendszerek továbbra is a Covid-19 világjárvány okozta lemaradást igyekszik behozni. A limfóma közösség is ezzel a problémával küzd: a kései és pontatlan diagnózis, az életmentő terápiához való korlátozott hozzáférés, valamint a betegeket és hozzátartozóit érintő mentális egészségromlás mind olyan tényező, mely negatív hatással van az ellátórendszer gördülékeny működésére. A lemaradás ráadásul a támaszul szolgáló betegszervezeteket is érinti: A Global Cancer Coalition Network felmérése alapján az érintetteknek támogatást nyújtó szervezetek 60 százaléka 44%-os emelkedést tapasztalt a beérkező hívások és e-mailek számában.

Ezért szervezett a Magyar Rákellenes Liga idén is kerékpáros felvonulást. A fővárosi kerékpározás szeptember 15-én 10 órakor indult a DPC Szent László Kórházból, de a hónapban több vidéki településen is kifejezhetik együttérzésüket az érintettekkel az érdeklődők. Mivel e betegség színe a zöld, a résztvevők zöld színű öltözékkel vagy kiegészítőkkel fejezhetik ki szolidaritásukat.

A szervezők számára a betegségre történő figyelemfelhívás mellett a szolidaritás kifejezése is fontos a betegségben szenvedők felé. Éppen ezért hangsúlyozzák: a megfelelő ellátás biztosítása nem várhat tovább, hiszen a kései diagnózis és a nem megfelelő kezelés életekbe kerül. Az ügyért nem csak az ellátórendszerek, hanem a lakosság is tehet: a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésének köszönhetően ugyanis megelőzhető a súlyos állapot kialakulása, ami nem csak a betegről és annak hozzátartozóiról, de az egészségügyi intézményekről is rengeteg terhet vesz le.

A fővárosi rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

A fővárosi esemény megvalósításában a Liga partnerei a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Budavári Polgárőrség és a Budapesti Rendőr Főkapitányság, az Országos Onkológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház.

A rendezvény fővédnöke: Prof. Dr. Polgár Csaba. az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója