Nem segítenek a vérrögképződés megelőzésében a sztatinok

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Oxford Egyetem kutatócsoportja 29 közzétett és nem publikált kísérletet elemzett, amelyekben összesen százezer ember vett részt. Kimutatták, hogy vénás trombózis (az érben kialakuló vérrög) a sztatint szedő személyek 0,9 százalékában fordult elő, míg a gyógyszert nem szedők körében ez az arány egy százalék volt. A sztatinok magasabb vagy alacsonyabb dózisát szedők között sem tapasztaltak különbséget. A PLoS Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt írják, nem tudták alátámasztani a vérrögképződés kockázatának jelentős csökkentését, ez azonban nem zárja ki azt, hogy a sztatinok enyhébb klinikailag hasznos hatást fejthetnek ki.

A New England Journal of Medicine szaklapban 2009-ben megjelent JUPITER kísérlet azt mutatta, hogy a rosuvastatin hatóanyag felére csökkenti a vérrögképződés kockázatát az egészséges felnőttekben. A kísérlet során a 17 800 résztvevő véletlenszerűen vagy rosuvastatint, vagy placebót szedett. A kétéves utánkövetés alatt a sztatin csoportban 34, a placebo csoportban pedig 60 személyben alakult ki vénás tromboembolizmus.

A mostani, Kasem Rahimi vezetésével készült elemzés azonban nem mutatott ki ilyen hatást. A Brit Szív Alapítvány igazgatója, Peter Weissberg szerint ez azzal magyarázható, hogy egy-egy kutatás eredménye időnként a véletlennek köszönhető. Az Oxfordi Egyetem nagy mennyiségű adatot elemző, több különféle sztatintípust is vizsgáló kutatása azonban azt mutatja, hogy a sztatinok nem nyújtanak jelentős védelmet a vérrögképződéssel szemben.