Nem segít a tüdőrákműtétet követő sugárterápia

Mivel a besugárzás egy egyáltalán nem veszélytelen eljárás, emiatt annak alkalmazására csak egyértelmű várható előny esetén kerülhet sor. Dr. Juan Wisnivesky és a Mount Sinai Orvosi Egyetem munkatársai (New York) 1300 tüdőrákos beteg esetén elemezték ki a beavatkozás hatásosságát, a műtétet követően összesen 710-en részesültek sugárkezelésben, melyet a daganat kiújulásának megelőzésére adnak rutinszerűen.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgálatban résztvevő, 65 évnél idősebb betegek esetén sem egy, sem három év alatt nem jelentett túlélésbeli előnyt a besugárzás. A betegcsoportba három különböző szövettani típusú tüdőrákos betegeket vontak be, akiknél nyirokcsomó-érintettség is fennállt, ennél szélesebb daganatos terjedés azonban nem.

Csak az Egyesült Államokban idén valószínűleg 226 ezer új eset kerül diagnosztizálásra, 90 százalékuk a nem-kissejtes szövettani típust gyarapítja, mely további három altípusra osztható. A korábbi vizsgálatok a besugárzás hatásfokát tekintve ellentmondásos eredményeket hoztak, jelen vizsgálat azonban egyértelműen bizonyítja, hogy nincs különbség a besugárzáson átesett, illetve azt nem kapó betegek várható kimenetele között.