Nem okoz szívinfarktust az alacsony HDL-koleszterin

A közel 70 000 ember részvételével Dániában végzett átfogó kutatás megerősítette a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) koleszterin alacsony szintje és a szívinfarktus megnövekedett kockázata közötti összefüggést az átlagembereknél, viszont a HDL szintjét lecsökkentő génmutációval rendelkező emberek esetében egyáltalán nem volt kimutatható a szívroham megnövekedett valószínűsége, mondta Dr. Ruth Frikke-Schmidt, a tanulmány vezetője és a koppenhágai Rigshospitalet Klinikai Biokémiai Intézet konzultánsa.

”Az alacsony HDL, vagyis az úgynevezett jó koleszterinszinttel rendelkező emberek esetében számos egyéb befolyásoló tényező is okozhat a szívbetegségeket” – nyilatkozta Dr. Christopher Cannon, a Harvard Orvosi Karának orvosprofesszora, aki nem vett részt a kutatásban. Dr. Cannon szerint rendkívül bonyolult dolog a HDL koleszterint izolálni és külön vizsgálni. Az alacsony HDL koleszterinszinttel rendelkező emberek gyakran túlsúlyosak, jellemző rájuk a magas vérnyomás és a cukorbetegség, valamint néhány esetben magas az LDL-szintjük.A HDL hatásainak izolálása érdekében Dr. Frikke-Schmidt és munkatársai olyan emberekre fókuszált a vizsgálatok során, akik egy bizonyos LCAT génvariánssal rendelkeztek, amely lecsökkenti a HDL szintjét. Az emberek körülbelül 4 százaléka rendelkezik a LCAT génvariánssal. ”Ezzel a speciális génvariánssal helyettesítettük az alacsony HDL szintet, így ezekben az esetekben nem szükségszerű a többi szívbetegséget okozó rizikófaktor megjelenése” – magyarázta Dr. Frikke-Schmidt.

A tanulmány alapján kiderült, hogy a HDL szint 13 százalékos csökkenése körülbelül 18 százalékkal növelte meg a szívinfarktus kockázatát, amennyiben a HDL koleszterin alacsony szintjét nem az LCAT génvariáns okozta. Azokban az esetekben viszont, ahol a speciális génvariáns következtében volt alacsony a HDL szintje, a szívroham kockázata egyáltalán nem növekedett meg.

Dr Frikke-Schmidt kutatásának eredményeit a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikálták.