Nem okoz rákot a vérnyomáscsökkentő

A Cleavlandi Egyetemi Kórház tudósai megállapították, hogy az angiotenzin-átalakító enzimet gátló (ACE-gátló) szerek szedése nem növeli a daganat kialakulásának a kockázatát. Ezek a szerek úgy csökkentik a vérnyomást, hogy megakadályozzák a vérlemezkék összeszűkülését. Amellett, hogy eredményesek a magas vérnyomás kezelésében, növelik a szívrohamon átesettek túlélési esélyeit, és megelőzik a stroke-ot. Eddig azonban sokan attól tartottak, hogy elősegítik a rák kialakulását.

A mostani kutatás vezetője, Dr. Ilke Sipahi is erre az eredményre jutott korábban, a mostani vizsgálata azonban ellentmond a korábbi tapasztalatainak. A The American Journal of Cardiology című lapban megjelent tanulmányuk szerint az eddigiektől eltérően úgy találták, hogy az ACE-gátló készítmények szedése nem növeli az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának veszélyét. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy kísérletük mindössze egy ötéves időtartamot fedett le, így további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy hosszabb távon sem jelentkezik-e a veszély.

Dr. Christopher Phillips, az Atlantai Morehouse Orvosi Egyetem munkatársa – aki nem vett részt a kutatásban -, fontosnak tartja hozzátenni, hogy jelen kutatás csak az ACE-gátlók egy bizonyos csoportjára, az enalaprilokra terjedt ki, így felmerül a kérdés, hogy vajon a többi típus esetében is megállja-e helyét a jó eredmény.