Nem mindegy a napszak – Este hatásosabb a szívgyógyszer

Az orvosok leginkább azt szokták javasolni, hogy a beteg reggel vegye be az orvosságot, pedig az angiotensin-átalakító enzimet (ACE) tartalmazó készítmények – amelyeket leginkább magas vérnyomásra illetve a szívroham utáni lábadozásra használnak – alvás közben fejtik ki a hatásukat. Ébrenléti időszakban nem érnek többet, mint egy placebó.

”A szívgyógyszereket leginkább reggel szokták adni a betegnek, ez a gyakorlat azonban nem veszi figyelembe a test biológiai ritmusát.” – véli Tami Martino, a kutatás egyik résztvevője. Elmondása szerint éjjel termelődik az a hormon, amely a szív megnagyobbodását és a vele kapcsolatos szervek rongálódását idézi elő, és ennek csökkentésében játszanak a gyógyszerek nagy szerepet. Ezért érdemes őket akkor bevenni, amikor a legtöbb ilyen anyagot tudják elpusztítani.

Dr. Michael Sole hozzátette, hogy a legtöbb szívinfarktus közvetlenül ébredés után következik be, és az éjszakai műszakban dolgozók a keringési rendszer ritmusának megzavarása miatt nagyobb eséllyel vannak kitéve a betegségnek. ”Korábbi kutatások alapján elmondhatjuk, hogy a szív alvás közben gyógyul és újul meg.” – mondta.

A kísérlethez magas vérnyomásos patkányokat használtak, és az ő esetükben figyelték a gyógyszer hatását a különböző napszakokban. Mivel úgy találták, hogy az emberek esetében is magasabb a gyógyszer rövid távú hatásfoka, javasolják, hogy ezt az orvosok is vegyék figyelembe. Ha nem hagyjuk, hogy a szer az egész nap folyamán lassan hasson, a mellékhatások is mérsékelhetők.

A kutatók most egyéb problémák, például a diabétesz és a rákos megbetegedések esetén használt kemoterápia vonatkozásában kezdik kutatni a hatásfok és a biológiai ritmus összefüggéseit.

A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology című lap május 17-i számában jelenik meg.