Nem kötelező a petefészek-eltávolítás méhráknál

A petefészek eltávolítása régóta az endometrium karcinóma kezelésének része. Mivel azonban retrospektív (azaz visszamenőleges adatgyűjtéssel zajlott) vizsgálattal állapították meg a petefészek-megtartás biztonságosságát, nem lehet biztonsággal kijelenteni, hogy az eredmények alapján változtatni kellene a jelenlegi gyakorlaton, magyarázta a közlemény vezető szerzője, Dr. Jason D. Wright, a New York-i Columbia Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa. A lényeg, hogy a fiatalabb nőknek tudniuk kell arról, hogy biztonsággal megtarthatják petefészküket, bár igazán meggyőző bizonyítékot egy prospektív kutatás szolgáltathatna.

A petefészek megőrzése számos előnnyel jár. A fiatal beteg mentesül a kellemetlen hőhullámoktól, a hüvelyszárazságtól, valamint az indukált menopauza egyéb tüneteitől. A szívbetegségek és a csontritkulás rizikója is csökken, ami hovatovább hosszabb élettartamot jelent. Az eredmények a Journal of Clinical Oncology januári számában olvashatók. Az endometriumrákos esetek nagyjából 5 százaléka fordul elő 40 év alatti nőknél. A betegségben szenvedők átlagéletkora 60, és körülbelül 50 éves kor felett valójában már nem számít, hogy megtarthatók-e a petefészkek, vagy sem, mivel addigra már rendszerint lezajlik a változó kor, mondta el Dr. Jeffrey Fowler, a columbusi Ohio Állami Egyetem James Rákkórház és Solove Kutató Intézet nőgyógyászati onkológia igazgatója. A betegség standard terápiája a méheltávolítás, továbbá az áttétek, illetve a képződő ösztrogén tumornövekedést serkentő hatása miatti félelem következtében a petefészkek eltávolítása.#img1#

A mostani vizsgálathoz 1988-2004 közötti adatokat gyűjtöttek a nemzeti rákregiszterből, összesen 3 269 negyvenöt év alatti nőbetegről. A betegek mindegyike egyes stádiumú endometriumrákban szenvedett, ezért mindannyian átestek a méheltávolító műtéten. A petefészküket megőrző 12 százalék jellemzően az USA keleti részén élt, fiatalabb korú volt, a vizsgálat későbbi szakaszában diagnosztizálták, és alacsonyabb volt a daganat grádusa (szövettani beosztás). A petefészkek eltávolítása gyakorlatilag nem befolyásolta az ötéves túlélést. Az eltávolításon átesett nőknél I/A stádium esetén 98 százalék, I/B stádiumnál 96, míg I/C stádiumnál 89 százalék volt az ötéves túlélés. A petefészküket megőrzők esetében ugyanezek a számok sorrendben 98, 100 és 86 százalék. A petefészek eltávolítása, vagy megtartása azonban egyénre szabott döntés, a családban előforduló daganatos betegségek, a tumor stádiuma és grádusa, illetve a betegség agresszivitása függvényében kell dönteni az adott betegnek legmegfelelőbb kezelésről. A BRCA gént hordozó nőknél például a petefészek-eltávolítása valószínűleg javítja a prognózist.