Nem károsítja a magzatot a terhesség alatti kemoterápia

A Lancet Oncology legutóbbi számában megjelent német kutatás szerint a terhesség alatt kemoterápiában részesült anyák gyermekeinél sem léptek fel nagyobb arányban komplikációk. Ezek a problémák csak koraszülötteknél merültek fel, a kezelés felvételétől függetlenül. ”Eredményeink kihangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a terhesség kihordását helyezzék előre a fontossági sorrendben a rák kezelése során” – mondta el a kutatás vezetője, Sibylle Loibl, a Német Mell Csoport munkatársa. ”A betegség és halálozás az újszülöttek esetében közvetlenül összefügg a szüléskor betöltött terhességi hetek számával. Ez egy fontos klinikai üzenet, mert gyakran mindenféle orvosi indok nélkül indítják meg idő előtt a szülést. Eredményeink azt sejtetik, hogy a mellrák kezelése a terhesség folytatása mellett is lehetséges” – tette hozzá Loibl.

A kutatás során több mint 400 európai nő esetét vizsgálták, akiknél a terhesség során fedeztek fel korai stádiumban levő mellrákot. 48 százalékuk várandóssága alatt részesült kemoterápiában. Magzatjaik alacsonyabb súllyal születtek ugyan, de a szerzők kihangsúlyozták, hogy ez volt az egyetlen észrevehető különbség azokhoz a babákhoz képest, akiknek édesanyja nem kezdte meg ezt a kezelést a terhessége alatt. A kemoterápiás ciklusok száma nem befolyásolta a születési súlyt. A gyermekek esetében fellépő komplikációkat inkább az éretlenségüknek lehetett betudni. A résztvevő asszonyok fele a kelleténél korábban hozta világra gyermekét, 23 százalékuk a 35. hét előtt. Az egészséges lakosság körében ez az arány 10-15 százalékosra tehető.

”Ha az eredményeinket más kutatások is alátámasztják, akkor a mellrákot a terhesség alatt ugyanúgy lehetne kezelni, mint egyébként, a magzat életének és egészségének kockáztatása nélkül” – fejtette ki Loibl. Válaszként Dr. Olivier Mir, a Terhességgel Összefüggő Francia Rák Hálózat munkatársa megfogalmazta, több kutatás szükséges annak meghatározására, milyen adagolás szükséges a terhes nők számára, illetve melyek a kezelés hosszú távú kockázatai a gyermekekre nézve.