Nem javítják a koleszterinszintet a D-vitamin kiegészítők

Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szeptemberi számában megjelent szűk körű kutatásból az derült ki, hogy a nyolc héten át 50 000 nemzetközi egység D3-vitamint kapott személyekben nem javult a koleszterin profil a placebót szedő alanyokhoz képest.

”A D-vitamin hiány szájon át szedhető D-vitamin tartalmú kiegészítőkkel történő helyreállítása rövid távon nem javítja a koleszterinszintet” – számolt be a tanulmány szerzője, Dr. Manish Ponda, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója. ”Ez még nem ad döntő választ a D-vitaminról és a koleszterinről, de jelentős lépésnek tekinthető a kettő kapcsolatának meghatározásában.”

A napfény vitaminként is ismert D-vitamint a napsugarak hatására termeli a szervezetünk. A D-vitamin hiányt az utóbbi években többek között a szívbetegséggel, bizonyos ráktípusokkal, a csontritkulással és a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták. A tejet és más élelmiszereket is dúsítják ezzel a vitaminnal, a zsíros halakban, a marhahúsban, a májban, a tojásban, a sajtban és a tojássárgájában pedig természetesen előfordul. Ennek ellenére gyakran van szükség étrendkiegészítők alkalmazására.

Ponda ugyanakkor azt is hozzátette, elképzelhető, hogy a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők és a napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin különbözőképpen befolyásolja a koleszterinszintet. A kutatócsoport most azt vizsgálja, hogyan tér el, illetve valóban eltér-e a különböző forrásból származó vitamin a koleszterinszintre gyakorolt hatása.